Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 18 martie 2015

Spectacol total al naturii. Aurora borală a putut fi văzută peste tot în Suedia

În ultimele zile, fluxurile de energie generate de erupțiile solare au dat naștere unei furtuni solare care a lovit Pământul în ultimele 24 de ore. 
Lars Knutsson, meteorolog la Institutul Meteorologic și Hidrologic din Suedia (SHMI) a
declarat că furtuna a fost de gradul patru pe o scară unde maximul este de cinci. O furtună poate afecta sistemele de energie electrică, sistemele de poziționare GPS, comunicațiile radio și sistemul de semnale pentru traficul aerian și feroviar. După ce are loc o furtună solară, efectele asupra Terrei se observă de regulă între 15 și 72 de ore. Furtuna solară poate afecta sistemul de alimentare cu energie electrică, însă potrivit Agenției Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA, furtuna nu este periculoasă.
Partea pozitivă a acestei furtuni solare a fost că aproape indiferent unde în Suedia te-ai fi putut afla, ai fi putut să ai ocazia să vezi aurora boreală. Mai mulți suedezi au declarat pentru cotidianul Aftonbladet că aurora a putut fi văzută din orașele Västerås, Stockholm, Örebro, Jönköping, Vartofta și Mariestad. Aurora a putut fi văzută și din Österlen în regiunea Skåne din sudul Suediei. Rar se poate observa aurora boreală din sudul Suediei. Chiar dacă nici până acum nu se știe mult despre furtunile solare, știm că acestea pot avea loc oricând indiferent de ocazie.
În anul 1989, șase milioane de locuitori din orașul canadian Quebec au rămas fără curent timp de 9 ore după o puternică furtună solară. Cu toate acestea, una dintre cele mai puternice furtuni din epoca modernă a avut loc în 1921. Potrivit cercetătorilor, aceasta a fost cel puțin de 9 ori mai puternică decât cea care a lăsat fără curent locuitorii orașului Quebec în anul 1989. Printre altele, o centrală telefonică din acea perioadă din Karlstad, care era cea mai mare din Suedia, a luat foc.

Planeta noastră este supravegheată cu ajutorul sateliților și a stațiilor de observație. De amintit este un satelit american denumit ACE care măsoară vânturile solare și câmpul magnetic. Cu ajutorul satelitului ACE, cercetătorii pot estima cam cât de puternică poate fi o furtună solară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...