Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 16 iunie 2016

Proiectul Philadelphia: misterul vasului invizibil care a călătorit în timp

Vara anului 1943. În plin Război Mondial, un cuirasat american a testat o tehnologie pusă la punct de însuşi Einstein şi a reuşit să se facă invizibil şi să se teleporteze. Acest lucru îl susţin teoriile conspiraţiei. Iată povestea vasului USS Elridge, care “a călătorit în timp”.
Vasul USS Eliridge
 Ceea ce se numeşt
e popular Experimentul Philadelphia se referă la un presupus program obscure al marinei americane numit Project Rainbow. Legenda urbană spune că militarii ar fi testat un generator de câmpuri electromagnetice, încercând să caute aplicaţii practice ale teoriilor câmpului unificat propusă de Albert Einstein.. Într-un cuvânt; pretinzând că au obţinut invizibilitatea. Tehnicieni care nu ştiau ce instalau au dotat cu două generatoare puternice, zeci de metri de cablu electric în jurul cocăi şi alte dispozitive electronice complexe USS Elridge, un cuirasat de 93 de metri lungime. La 22 iulie 1943, a avut loc primul experiment. Generatoarele au activat un câmp electromagnetic care a făcut să dispară cuirasatul de la vedere, înconjurându-se cu ceaţă verzuie. Unii marinari au suferit puternice greţuri provocate de experiment. Echipamentul s-a amplasat din nou şi la 28 octombrie a avut loc un al doilea test. De această dată, întregul vas a dispărut complet şi a apărut în baza marinei din Norfolk, la 600 de kilometri distanţă şi cu 15 minute în trecut. Acolo a fost văzut în acest timp. Apoi a dispărut din nou în mijlocul unui fulger albastru pentru a reveni în Philadelphia.
Declaraţii oficiale ale marinei
Potrivit legendei urbane, consecinţele acestui al doilea experiment au fost atât de devastatoare asupra echipajului, încât Marina a decis să anuleze proiectul. Cea mai mare parte a marinarilor au fost loviţi de schizofrenie şi unii şi-au pierdut complet judecata. Mulţi s-au rănit grav, unii au dispărut la câteva zile după experiment şi nu au mai apărut vreodată. Aceasta este, în linii mari, povestea pe care o vehiculează teorii ale conspiraţiei, ufologi şi filme SF. Într-un comunicat făcut public în noiembrie 2000, Biroul de Investigaţii Navale al Marinei a negat complet existenţa vreunui program de invizibilitate sau teleportare, ca şi implicarea lui Einstein.
Cum a apărut atunci Experimentul Philadelphia?
Răspunsul: de la o serie de scrisori trimise de Carl Meredith Allen sub pseudonimul Carlos Miguel Allende. Se presupune că Allen a fost un marinar important care ar fi văzut vasul USS Elridge dispărând de pe propriul vas, SS Andrew Furuseth. Cu un scris particular şi numeroase greşeli de ortografie, Allen a descris presupusul experiment de teletransportare într-o corespondenţă întreţinută cu scriitorul şi ufologul Morris Jessup. Deşi marinarul nu a adus niciodată probe doveditoare, Jessup a rămas fascinat de povestire şi a inclus-o în cartea intitulată “The Case For The UFO”. Jessup nu a avut mare success cu cartea şi s-a sinucis patru ani mai târziu. Circumstanţele în jurul morţii sale au alimentat de asemenea teoria că experimentul a existat şi că guvernul a încercat de atunci să-l acopere. Aşa s-a născut oficial legenda urbană a Experimentului Philadelphia.
Adevărul despre Experimentul Philadelphia
Experimentul Philadelphia este un amestec complicat între imaginaţia lui Allen, credulitatea lui Jessup, fapte reale şi bârfe ale marinarilor. Ceea ce nu concordă în primul rând sunt faptele. Documentele oficiale arată că USS Elridge a fost terminat la 25 iulie 1943, la două zile după presupusul prim experiment. Şi a intrat oficial îm serviciu la Şantierul Naval din New York la 27 august 1943. Ceea ce e sigur este că, în anii 40, marina americană experimenta invizibilitatea. USS Elridge şi vasul geamăn USS Engstrom au fost dotate cu un nou sistem care înconjura întreaga cocă cu cabluri electrice. Tehnica se numeşte Degaussing şi obiectivul său era reducerea câmpului magnetic al navei pentru a evita o ţintă uşoară pentru mine şi torpile magnetice folosite de submarinele naziste. Sistemul de degaussing era instalat de firme externe. Neştiind ce instalează, marinarii au început să vorbească despre “un sistem care face vasul invizibil”. La asta se mai adăuga şi faptul că exhipamentul, care consta dintr-un nou tip de sonar şi alte mijloace tehnice, era secret. Legenda dispariţiei misterioase se datorează şi faptului că USS Elridge a fost în baza din Norfolk pentru a se aproviziona după care s-a întors la Philadelphia, unde a ajuns în mai puţin de şase ore. Potrivit hărţilor de navigaţie ale zonei, această traversare era imposibilă, fiindcă trebuia să facă un mare ocol pentru a evita submarinele germane şi câmpuruile de mine. În realitate, nava a folosit canalul Chesapeake & Delaware, care a permis evitarea ocolului. La 15 ianuarie 1951, USS Elridge a fost transferat în Grecia, unde a servit sub numele Leon. Nava a ieşit din serviciu în 1999 şi în final a ajuns la un cimitir de vase. Un grup de veteran de pe acest vapor msiterios a făcut comentarii despre poveste în 1999. Fanteziştii preferă să creadă şi astăzi că marina SUA a obţinut invizibilitatea, teleportarea şi călătoria în timp, dar nu s-a mers mai departe fiindcă unii marinara au murit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...