Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 26 iunie 2017

De ce incendiile de vegetație au făcut prăpăd în Portugalia?

Recent, incendiile de vegetație din Portugalia au făcut 64 de morți. Această țară superbă, una din cele mai frumoase de pe planetă, pentru mine chiar cea mai frumoasă, a fost îndoliată de vâlvătăi greu de stins.
foto: Mircea Avram
Incendiile de vegetație sunt anual o amenințare pentru Portugalia. Mai multe incendii au izbucnit în Portugalia decât în Spania, Franța, Italia și Grecia între 1993 și 2013, în ciuda faptului că are o suprafață mai mică.
De ce este mai vulnerabilă această țară de vis? Răspunsul a fost dat de BBC.
Portugalia este o țară din sud-vestul Europei, cu o climă caldă, bântuită de vânturi puternici dinspre Oceanul Atlantic. Cercetătorii spun că schimbările climatice au avut ca efect extinderea ”sezonului de incendii de vegetație” de la două la cinci luni. Anul acesta, vara a avut un început fierbinte cu temperaturi care au depășit 40 de grade C, după o primăvară uscată și caldă. Portugalia este una din cele mai împădurite țări din Europa. Însă, în majoritate, în proporție de 85%, pădurile sunt private. Proprietatea forestieră este puternic fragmentată, cu parcele de numai 5 hectare. Lipsa unui management al pădurii este o problem cheie. Cum populația rurală s-a redus, multe din parcelele deținute au fost neglijate, tufișuri și detritus s-au acumulat, din această cauză, devenind combustibil pentru incendiile care au izbucnit. O altă cauză este faptul că sunt păduri de monocultură. Mare parte din zona în flăcări este dominată de eucalipți, specie introdusă în Europa în secolul XVIII, care s-au înmulțit în Potugalia o dată cu înflorirea industriei de hârtie la mijlocul secolului XX. Este unul din cei mai profitabili copaci, dar ecologiștii spun că eucalipții secătuiesc apa din sol și sunt răi pentru viața plantelor și a animalelor. Acești copaci bogați în sevă, care acoperă acum mari porțiuni din centrul și nordul Portugaliei, sunt de asemenea foarte inflamabili. Eucalipții străjuiesc șoseaua N-236, pe care au ars de vii 47 de oameni în mașinile lor, încercând să fugă din infernul de flăcări. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...