Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 23 iunie 2017

Cât ar costa acum construirea minunilor lumii?

Dacă ar fi să se construiască în 2017 una din minunile lumii, repertoriată în lista din 2007, cât ar costa?
Chichén Itzá foto: Ofelia Mazilu
Care ar fi mai scumpă? Cât timp ar dura construcţia? Travis Perkins, cel mai mare antreprenor de construcţii din Marea Britanie a făcut calcule
. “The Telegraph” a publicat “devizele” sale. Valoarea celebrelor minuni ale lumii este în esenţă inestimabilă. Dar cât ar costa astfel de şantiere, dacă ar fi acum construite identic? Travis Perkins s-a amuzat să răspundă la această întrebare. Lista cea mai cunoscută a minunilor lumii datează din Antichitate de la poemul grecului Antipater din Sidon, care scria în 140 î.hr. despre cele 7 locuri cele mai frumoase pe care le văzuse: templul din Efes, grădinile suspendate din Babilon, colosul din Rhodos, mausoleul din Halicarnassos, farul din Alexandria, statuia lui Zeus din Olimpia, piramida lui Keops, singura care a mai rămas şi o putem şi noi vedea. În 2007 a fost însă alcătuită o nouă listă a minunilor lumii. La acestea se referă calculele lui Travis Perkins:
Marele zid chinezesc, care are 21.196 km lungime: 61.200 milioane de euro


Coloseum:
453 miloane de euro


Taj Mahal: 79,3 milioane


Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio, a căruit față a fost făcută de un sculptor român: 18,2 milioane de euro


Machu Picchu: 18,2 milioane de euro


Chichén Itzá: 4,5 milioane de euro



Petra: 1,4 milioane de euro



Oricum, megaşantierele ar fi mult mai costisitoare, dacă se ţine cont că tunelul pe sub Canalul Mânecii a fost bugetat cu 5,7 miliarde de euro, însă a costat dublu.

Pentru construirea Zidului chinezesc ar fi nevoie de un an şi jumătate numai. Pentru Coleoseumul de la Roma ar fi nevoie de doi ani. Construirea Taj Mahalului de la Agra, India, ar dura doi ani. Nu se ştie însă dacă ar fi la fel de maiestuoase. Savanţii nu au descoperit încă toate misterele construcţiilor faimoase şi tehnicile folosite pentru realizarea lor.

Cele 7 minuni ale lumii antice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...