Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 7 mai 2018

Misterul Olandezului Zburător


Se poate să fi auzit de Olandezul zburător datorită seriei “Piraţii din Caraibe”. Însă mitul nu provine de la scenariştii acestor filme. Ei s-au inspirat dintr-o legendă terifiantă binecunoscută de marinarii din întreaga lume.

Legenda vasului fantomă

Potrivit legendei, Olandezul Zburător este un vas fantomă condamnat să navigheze la nesfârşit pe mări şi oceane fără să poată a se întoarece vreodată acasă. Mitul pare să provină din folclorul maritim al secolului XVII care pare să fi fost alimentat de superstiţiile marinarilor. Primele lucrări scrise despre Olandezul Zburător datează din secolul XVIII. Apariţii ale vasului supranatural au fost semnalate în mare parte în secolele XIX şi XX. În majoritate, relatările afirmă că vasul avea un aer foarte neobişnuit, iar vederea sa era considerată cea mai rea prevestire. Dacă un membru al echipajului vedea Olandezul, marinarii erau convinşi că îi aştepta o nenorocire.

Capul Bunei-Speranţe


Capul Bunei Speranţe din Africa de Sud este presupusul loc în care Olandezul apărea adesea. Cunoscut pentru teribilele sale furtuni şi stânci înspăimântătoare, Capul Bunei Speranţe avea odinioară un nume mai sumbru: Capul Furtunilor. Această peninsulă stâncoasă a fost locul de veci pentru numeroase vase nenorocite care s-au lovit de coastele capricioase. Navele comerciale europene care se îndreaptă spre Asia trec pe această rută periculoasă şi unul dintre primii care au călătorit în jurul costelor de sud ale Africii a fost exploratorul portughez Bartolomeu Dias. A fost urmat de Vasco da Gama, prima persoană care a navigat direct din Europa spre India şi, se spune, prima persoană care a numit capul stâncos “Capul Furtunilor”. De aici porneşte legenda Olandezului Zburător.

Originile legendei Olandezului zburător

Mulţi au încercat să găsească o explicaţie logică a istoriei Olandezului şi de ce acest vas a fost condamnat. Unii au explicat că echipajul vasului a fost blestemat din cauza gravelor acte criminale comise la bord, crime şi acte de piraterie. Oamenii s-au întrebat de asemenea cine ar fi putut să fie căpitanul unui astfel de vas, de unde celebra replică din film: “Olandezul Zburător trebuie să aibă un căpitan”. Povestirile istorice sugerează că ar fi un căpitan olandez din secolul XVII, numit Bernard Fokke, care a navigat pe mări pentru Compania olandeză a Indiilor orientale. El era faimos pentru viteza incredibilă cu care îşi ducea la capăt călătoriile din porturile olandeze în Java, Indonezia. Se povesteşte că, în 1678, ar fi parcurs această distanţă în mai puţin de trei luni şi zece zile pentru a livra  scrisori ale guvernului olandez. Rapiditatea călătoriilor sale a făcut pe unele persoane să-l bănuiască pe căpitan că ar fi semnat un pact cu diavolul pentru a-l ajuta. În cursul unei expediţii, Bernard Fokke a dispărut cu nava sa fără a lăsa urmă, şi, când legenda celebrului Olandez zburător s-a elaborat, i s-a atribuit comanda sa.

Blestemul navei căpitanului Hendrick

Potrivit altor surse, istoria Olandezului zburător începe în 1641 cu un alt căpitan al Companiei olandeze a Indiilor orientale. Hendrik van der Decken şi echipajul său se întorcea în Olanda din Extremul Orient când trebuia să treacă precum toate navele comerciale pe la periculosul Cap al Bunei Speranţe. O violent furtună ameninţa vasul. Marinarii i-au sugerat să se întoarcă, dar căpitanul s-a încăpăţânat. Unii spun că era nebun. Şi-a aprins o ţigară şi a început să fumeze când valuri enorme au zdrobit vasul. Vânturile au făcut praf pânzele şi apa a ajuns la cocă. Totuşi, căpitanul şi-a păstrat şapca sfidând mânia lui Dumenzeu, făcând un jurământ blasfemiator. Echipajul s-a răzvrătit. Fără ezitare, căpitanul a împuşcat pe liderul rebelilor şi i-a aruncat trupul în marea dezlănţuită. O voce s-a auzit atunci de nicăieri: “Din cauza acţiunilor tale eşti condamnat să navighezi pe oceane pentru eternitate cu un echipaj fantomatic de oameni morţi, aducând moartea tuturor celor care vor vedea acest vas spectral”.

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...