Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 25 octombrie 2018

Care sunt preparatele tradiționale ale popoarelor? Astăzi Grecia!


Vom face o scurtă călătorie culinară pe glob care sperăm să vă trezească interesul și curiozitatea. Credem că multe cunoștințe aveți deja privitoare la preparatele tradiționale ale poparelor. Însă veți avea parte și de multe surprize. La final, vrem să ne propuneți pe facebook o listă a preparatelor tradiționale românești pe care să o facem împreună la final.
Grecia
Precum verdele-albastru al mării și clădirile albe ne încântă ochii pe tărâmurile elene, măslinele kalamata și brânza feta ne răsfață papilele gustative. A mânca în Grecia este un mod de a gusta istoria. O gură de dolma (n.r. orice preparat cu umplutură, inclusiv sarma, preparat din Balcani) sau de supă de linte oferă un mic eșantion din gustul vieții din Grecia. Uleiul de măsline este la fel de variat ca vinul ca arome în Grecia. Dolma este mâncare turcească, iar cuvântul ”sarma”  e de la tătari -huni, avari, cumani, pecenegi, bolgari, nogai-care au venit pe meleagurile române de azi. Românii au învățat cuvântul ”sarma” pe vremea Primului Tzarat bulgar, în jurul anului 681. Când turcii au ajuns pe acolo, se știa deja acest cuvânt care li se atribuie lor. Bulgarii sunt tătarii de pe Bolga (Volga de astăzi). Li se zice ”bolgar” și nu sunt slavi. Însă s-au combinat cu slavii, care i-au asimilat. 
Iată preparatele tradiționale grecești
Spanakopita –spanac cu brânză feta și paste
Gyros- un fel de carne la grătar și înseamnă ”ceva care se învârte”. La turci i se spune Döner. Se ceartă turcii cu grecii, fiindcă îl vor și ei în colecția culinară. Însă e grecesc. Este carne pusă pe o țepușă vertical și care se învârtește lângă un grătar tot vertical. Avantajul e că grăsimea nu cade pe foc să afume carnea.
Lachanorizo – brânză cu ceapă prăjite amestecate cu orez.
Deși se crede că  tzatziki este un preparat tradițional grecesc, nu este așa. Numele adevărat este geagak și se mănâncă de la Bug până în China, are același nume. Grecii, care nu au ge în vocabular, îl pronunță cu tz.

Un comentariu:

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...