Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 3 octombrie 2018

De ce nu se poate vedea cascada cea mai mare din lume?


De mai bine de trei ori mai mare decât Salto Angel (Cascada Angel care se găsește în sud-estul Venezuelei, America de Sud, având 979 m înălțime, este considerată cea mai înaltă cascadă din lume) este o altă cascadă. 
Așa arată Cascada Salto Angel, care e de 17 ori mai înaltă decât cascada Niagara:


Însă cascada de trei ori mai mare nu se poate vedea.
Sub Strâmtoarea Danemarcei, limba de mare cuprinsă între Groelanda și Islanda, se ascunde cea care ar fi adevărata cea mai mare cascadă din lume, dacă nu ar fi scufundată. Are diferența de nivel de 3.505 metri, față de 979 cât măsoară muntele Auyantepui, din inima pădurii amazoniene. Apa rece și densă din mările nordice se cufundă în cea mai caldă și mai puțin densă a mării Irminger, creând o adevărată cascadă submarină.
Cascada din Strâmtoarea Danemarcei se scurge creând spre partea inferioară un flux de 5 milioane de metri cubi de apă pe secundă. Pentru a face o comparație, debitul cascadei Niagara este de abia 2.407 de metri cubi pe secundă. Păcat că nu poate fi admirată decât prin intermediul instrumentelor oceanografice. Există numeroase cascade oceanice, care joacă un rol fundamental pentru menținerea salinității mărilor. Dar nici una nu e vizibilă cu ochiul liber. Cascadele marine pe care reușim să le vedem sunt doar iluzii optice, cum ar fi Le Morne Brabant din Mauritius, un fenomen extraordinar datorat nisipului și al fundului marin care se scufundă în mare spre un fund și mai adânc, creând un efect tridimensional.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...