Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Supercuriozități


*Celebrul compozitor Serghei Prokofiev, născut la 23 aprilie, în ziua de Sfântul Gheorghe, 1891, a rămas celebru mai ale pentru baletul inegalabil ”Romeo și Julieta”. El a avut ghinionul să moară la 5 martie 1953, în aceeași zi cu dictatorul Iosif Vissarionovici Stalin. Din această cauză, la înmormântare nu s-a mai găsit nici măcar o floare să i se aducă la mormânt. I s-au adus doar flori de hârtie și o ramură de pin, din partea celebrului pianist Sviatoslav Richter. Toate florile existente i s-au adus doar lui Stalin. Revista muzicală a dedicat lui Stalin 41 de pagini și lui Prokofiev doar o pagină!


* Guban este o societate comercială din Timișoara producătoare de încălțăminte, marochinărie, pielărie artificială, folii și produse chimice, accesorii metalice, corpuri de iluminat. Guban Timișoara este unul din cei mai cunoscuți producători de pantofi din România. Fabrica de încălţăminte, care le-a încălţat pe Sophia Loren şi
Elena Ceauşescu, a fost fondată de Blaziu Guban,  crescut într-o familie de părinţi adoptivi, la Oradea. A făcut cinci clase şi abia ştia să scrie şi să citească. În tinereţe a lucrat ca îngrijitor de porci, iar în timpul Primului Război Mondial s-a angajat la o fabrică de ghete din Oradea. În 1937, s-a deschis să-și deschidă propria afacere. În 1937 a înregistrat la Registrul Comerţului "Uzinele Chimice Guban Timişoara" şi a încheiat un contract cu fabrica Mecher, care îi livra cutii de tablă inscripţionate cu numele Guban, pentru crema de ghete pe care o fabrica. De la crema de ghete s-a trecut la producţia de ceară şi diferite soluţii pentru lipit ghetele. Prima pereche de pantofi marca Guban a fost lansată pe piaţă în anul 1959. Până în acel an, fabrica producea doar cremă de ghete, ceară şi soluţie de lipit ghetele. Fabrica Guban din Timişoara a fost singura din ţară care a scăpat de naţionalizare în 1948. Cei circa 50 de muncitori din acea perioadă au reuşit, alături de conducerea fabricii, să amâne procesul naţionalizării. Patru ani mai târziu, în 1952, Blaziu Guban  a fost nevoit să doneze statului român atât brandul, cât şi fabrica, în schimbul promisiunii că va rămâne pe viaţă la cârma unităţii.



*Râul Guadalquivir, al cărui nume provine din limba arabă, al-wadi al-Kabir, care înseamnă ”marele râu”, are o lungime de 657 de kilometri. Romanii îl numeau Betis, de unde a fost inspirată denumirea echipei de fotbal Betis Sevilla.





*Carnac, din Bretania, Franța, este o mică localitate supranumită Stonehenge-ul breton. Aici se pot degusta 171 de sortimente de înghețată.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...