Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 29 ianuarie 2019

Ce sunt ”Zilele Mierlei” și ce anunță despre iarnă?


O veche tradiție spune că ultimele zile din ianuarie și prima februarie sunt cele mai reci din an. Sunt numite ”Zilele mirelei”.

 

”Zilele mirelei” sunt potrivit tradiției italiene cele mai reci din an, dar această credință populară nu este confirmată științific. Unii susțin că ”Zilele mirelei” ar fi ultimele trei din luna ianuarie, 29, 30 și 31 ianuarie), alții în schimb susțin că este vorba de ultimele două zile din ianuarie, 30 și 31 ianuarie) și prima din februarie.

Potrivit legendei, originea tradiției se pierde în negura timpului


Legenda spune că o mierlă se lăuda că avea pene albă ca zăpada. Ca să se distreze, un frig de ianuarie, râse de ea de îndată ce ieși să caute hrană pentru a face față sezonului înghețat. Mierla, furioasă, decise să ceară împrumut trei zile de la februarie (la acea vreme, ianuarie dura 28 de zile) până va aduce pe Terra un val de frig și gheață. Și, la sosirea furtunii, își făcu adăpost într-un coș. S-a salvat de gerul de ianuarie, murdărindu-se pe pene. De atunci, ianuarie are 31 de zile ți mierlele au pene negre.

O tradiție care prognozează vremea

O altă credință populară se referă la această perioadă. Dacă ”Zilele mierlei” sunt reci, se spune că primăvara va fi frumoasă și caldă. Dacă sunt calde, primăvara va veni cu întârziere. Și în SUA este o tradiție care prognozează vremea. 2 februarie se numește Ziua cârtiței. Dacă aceasta iese din adăpost și nu reușește să-și vadă umbra, fiindcă timpul e noros, iarna se va sfârși repede. Dacă, dimpotrivă, își vede umbra, fiindcă e o zi frumoasă, iarna va mai continua încă trei săptămâni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...