Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 11 februarie 2019

Alarmă! Ce înseamnă scăderea dramatică a numărului insecte în lume


Un studiu global arată că 40% din speciile de insecte suferă ”o dramatică scăder” în întreaga lume.
Studiul arată că albinele, furnicile și cărăbușii dispar de opt ori mai repede decât mamiferele, păsările sau reptilele. Dar cercetătorii spun că unele specii, cum ar fi muștele și gândacii, se pare că se înmulțesc exploziv.
Insectele în general scad ca număr din cauza agriculturii intensive, a pesticidelor și a schimbărilor climatice. Insectele constituie majoritatea creaturilor care trăiesc pe pământ și avantaje cheie multor alte specii, inclusiv oamenilor. Furnizează hrană păsărilor, liliecilor și mamiferelor mici; polenizează circa 75% din recolte în lume; umpu solurile și țin sub control numărul dăunătorii.

Scăderea dramatică a numărului de albine

Multe alte studii din ultimii ani au arătat că speciile individuale de insecte, cum ar fi albinele, au suferit scăderi uriașe în țările dezvoltate. Noul studiu, care trece în revistă 73 de studii existente din întreaga lume în ultimii 13 ani, a fost publicat în ziarul Biological Conservation. Cercetările au arătat că în aproape toate regiunile scăderea poate duce la extincția a 40% din insecte în viitoarele câteva decenii. O treime din speciile de insecte sunt clasificate a fi în pericol. ”Principalul factor este pierderea habitatului, cauzată de practicile din agricultură, urbanizare și despădurire”, spune Dr Francisco Sánchez-Bayo, de la Universitatea din Sydney, care a condus studiul, pentru BBC. ”În al doilea rând este creșterea folosirii de fertilizatori și pesticide în agricultură în întreaga lume și contaminarea cu substanțe chimice poluatoare de tot felul. În al treilea rând, avem factori biologici, cum ar fi speciile invasive; și în al patrulea rând, avem schimbările climatice, în special în zonele tropicale, unde se știe că există un mare impact. Unele studii pun în evidență rapida scădere a numărului de insecte zburătoare în Germania și în pădurile din Puerto Rico din cauza creșterii mari a temperaturilor.

O realitate foarte gravă

”Nu numai albinele și insectele care polenizează recoltele și ne hrănesc scad ca număr, ci și alte insecte care reciclează gunoiul și care dau start vieții în râuri și iazuri”, spune Matt Shardlow de la organozația Buglife, din Marea Britanie. Speciile de păsări, reptile și pești, care depind de insecte ca principală sursă de hrană, pot fi de asemenea în pericol de dispariție. În schimb, insectele dăunătoare se înmulțesc din cauza încălzirii și deoarece, în majoritate, dușmanii lor natutali vor dispărea. Însă e posibil să și scăpăm de un număr mic de insecte dpunătoare, dar vom pierde pe cele minunate, cum ar fi albinele, fluturii, sirfidele și gândacii de bălegar, care sunt atât de importante. Însă muștele și gândacii de bucătările par să trăască foarte confortabil în mediul uman și au căpătat rezisență la pesticide. Oamenii trebuie să ia măsuri urgente pentru protejarea insectelor din grădini, nemaifolosind pesticide sau cumpărând alimente ecologice. Mai multe studii arată că 99% dintre dovezi privitoare la scăderea numărului de inscte vin din Europa și America de Nord și aproape deloc din Africa și America de Sud.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...