Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 8 februarie 2019

Unul dintre cele mai mari mistere din epoca modernă: Amelia Earhart

Unul dintre cele mai mari mistere din epoca modernă se rezolvă în sfârșit? Cercetătorii cred că au descoperit epava avionului în care a pierit Amelia Earhart, pionieră în cucerirea cerului, în Papua Noua Guinee.
Amelia Earhart, prima aviatoare care a zburat singură deasupra Atlanticului
Când aceasta a dispărut deasupra Oceanului Pacific, în încercarea de a înconjura globul pentru prima oară în istorie de-a lungul ecuatorului, într-un aparat de zbor Lockheed Model 10 Electra, în 1937, întrebarea ce s-a întâmplat cu ea a devenit unul dintre cele mai mari mistere din epoca modernă. Acum, cercetătorii care investighează dispariția americancei, cred că epava unui avion descoperit pe coasta Insulei Buka ar putea să fie de fapt aparatul de zbor cu care ea a zburat la acea vreme. ”Locul epavei de pe Insula Buka a fost direct pe traiectoria Ameliei și a lui Fred și este o zonă în care nu s-au făcut niciodată căutări în urma dispariției lor”, spune directorul Proiectului Blue Angel, William Snavely. ”Ceea ce am descoperit se potrivește cu avionul cu care ea zbura”, a adăugat acesta. Snavely, care a urmărit cu atenție zborul lui Earhart și Noonan, din Papua Noua Guinee spre Insula Howland, crede că ei s-ar fi putut întoarce înapoi după ce au rămas fără combustibil. Dacă este adevărat, atunci este foarte posibil ca ei să fi căzut în apropiere de Insula Buka. ”Apartul de zbor Electra al Ameliei a avut modificări pentru această călătorie și aceste modificări unice sunt verificate la epava care a fost descoperită”, a spus pilotul și inginerul aerospațial Jill Meyers.

Tragedia aviatoarei Amelia Earhart

Aviatoarea americancă Amelia Earhart şi copilotul ei, Fred Noonan, au dispărut în timp ce încercau să facă primul tur aerian al lumii din istorie de-a lungul ecuatorului, în urmă cu 82 de ani. Până acum, se credea că ei au pierit într-un accident survenit deasupra insuliţei pustii Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, la 3.000 kilometri distanţă de Hawaii şi la 640 kilometri sud-est de destinaţia lor iniţială, de unde nu au mai plecat niciodată. Grupul internaţional de cercetare al avioanelor istorice (Tighar) a încercat fără sucecs să demonstreze acest lucru cu ajutorul tehnicienilor de la Phoenix International, o societate specializată care a descoperit anul trecut cutia neagră a zborului Rio-Paris al Air France, prăbuşit în 2009. Plecată la 3 iulie din Hawaii, expediţia a sperat să recupereze carcasa bimotorului Lockheed Electra pilotat de Amelia. Însă nu s-a reuşit identificarea locului în care avionul s-a prăbuşit. Şi mai rău, într-o notă postată pe blog-ul expediţiei cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva configuraţia fundului marin în acest sector al Pacificului, cavităţile şi falezele submarine, nu vor permite vreodată descoperirea vreunei urme a avionului dispărut în 1937. Până acum, s-a mers pe teza Nikumaroro, deoarece s-a descoperit un flacon de cosmetice a cărui marcă era populară în anii 1930, fragmente dintr-o pudrieră şi un fermoar datând din aceeaşi epocă. De asemenea s-a sprijinit pe o fotografie făcută de un ofiţer britanic la trei luni după dispariţie şi recent restaurată, în care se distinge ceva care seamănă cu un tren de aterizare eşuat pe un recif al insulei.

Amelia Earhart, prima aviatoare care a zburat singură peste Oceanul Atlantic

Reconstituirea ultimului zbor al Ameliei Earhart şi Fred Noonan se întrerupe la 2 iulie 1937, când au decolat din Papua-Noua Guinee cu destinaţia Insula Howland din inima Pacificului. Câteva ore mai târziu, aviatoarea anunţă că bimotorul său începe să rămână fără combustibil. A fost ultimul său contact radio. Dispariţia celebrei pioniere a aerului a declanşat căutări maritime şi aeriene la costuri fără precedent, din păcate fără succes. Născută la 24 iulie 1897, Amelia Earhart a fost prima aviatoare care a zburat singură peste Oceanul Atlantic. A realizat multe recorduri, a scris mai multe cărţi despre experienţele de zbor. Tot felul de ipoteze au fost lansate privitor la dispariţia ei, toate neverificate şi neconfirmate. S-a spus că zborul ei ar fi fost un pretext pentru un zbor de spionaj deasupra poziţiilor japoneze din Pacific, că ar fi fost capturată de niponi, care ar fi folosit-o ca armă psihologică sau de propagandă, alături de alţi prizonieri anglo-saxoni. S-a lansat şi o ipoteză pozitivă incredibilă, că ar fi supravieţuit după o aterizare norocoasă într-o insulă din Pacific, trăind în compania autohtonilor. Eforturile de a dezlega unul dintre cele mai mari mistere din epoca modernă, dispariția faimoasei aviatoare Amelia Earhart, continuă prin cercetările asura epavei nou descoperită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...