Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 26 februarie 2019

De ce înverzește planeta?

Zilnic, citim despre despăduriri şi distrugerea vegetaţiei pe planetă. Însă un nou studiu realizat de agenţia spaţială NASA a ajuns la concluzii extraordinare. Globul terestru este literalmente mai verde decât în urmă cu 20 de ani. China şi India, ţările cele mai populate din lume, sunt sursele reînverzirii. 
În timp ce se tot vorbeşte de dezastre ecologice, sateliţii NASA au observat că, de două decenii, a crescut vegetaţia pe o arie echivalentă cu toate pădurile tropicale ale Amazoniei. China are un program de creştere a zonelor împădurite. Marea contribuţie a acestei ţări la creşterea de vegetaţie se datorează unei strategii de reducere a efectelor de eroziune a solului, a contaminării aerului şi a schimbărilor climatic. Creşterea verdelui se datorează, în mai mică proporţie, creşterii terenurilor cultivate. În cazul Indiei este dimpotrivă. Şi aici se constată o reînverzire în ultimele două decenii. Însă reînverzirea se datorează creşterii agriculturii şi nu mai o mică parte creşterii pădurilor. “Asta nu înseamnă că zonele împădurite sunt înlocuite cu pământuri cultivate”, spune Chi Chen, cercetător de la Departamentul Terrei şi al Mediului al Universităţii din Boston, care a condus studiul. În India producţia de cereale, legume şi fructe a crescut cu între 35% şi 40% din 2000.

Se reînverzesc zone, dar…

Veştile sunt bune. În anii 70 şi 80, în India şi China, vegetaţia a avut de suferit. În 90, lumea şi-a dat seama de acest lucru şi situaţia s-a îmbunătăţit. Însă încă mai sunt probleme. Creşterea pădurilor în unele regiuni nu compensează despăduririle care au loc în zona amazoniană. Tendinţa de reînverzire depinde de diferiţi factori. În India, de exemplu, creşterea producţiei de alimente depinde de irigaţii. Creşterea înverzirii la nivel mondial nu compensează pierderea de vegetaţie din regiunile tropicale din Brazilia şi Indonezia. Problemele privind sustenabilitatea şi biodiversitatea ecosistemelor rămân. Pământurile dedicate agriculturii nu ajută la depozitarea carbonului, cum fac pădurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...