Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 6 februarie 2019

Misterele demenței. Poate fi prevenită?


Unul din cinci oameni crede în mod eronat că demența face parte din ”îmbătrânire” și aproape jumătate dintre oameni nu știu că poate să fie prevenită.
Studiile arată că multe persoane nu cunosc cum poate fi prevenită. Se crede în mare măsură că demența este cauzată de soartă. Factorul genetic joacă un rol în apariția bolii, însă modul de viață joacă un rol important. Hrana, consumul de alcool, fumatul, tensiunea arterială mare, lipsa de exerciții fizice duc la creșterea riscului de demență. De asemenea, menținerea activă a creierului protejează împotriva demenței. Hilary Evans, de la Alzheimer's Research, din Marea Britanie, spune că mai mulți oameni ca niciodată sunt afectați de demență. Jumătate dintre oameni nu există să nu știe pe cineva care suferă de demență. Din această cauză, cercetătorii depun mai multe eforturi pentru a înțelege ce cauzează această cumplită boală. În Marea Britanie, demența este cel mai mare ucigaș. Prevenția a devenit un instrument vital în stoparea demenței.

Cum se manifestă

Demența, asociată în mod obișnuit cu pierderea de memorie, afectează oamenii într-o varietate de feluri, inclusiv: confuzie, halucinații, dificultate de comunicare și chiar pofte pentru anumite alimente. Cercetătorii încă studiază cum se dezvoltă boala, pentru a vedea cum poate fi protejată. Totuși, există o dovadă sigură că un mod de viață sănătos poate reduce riscul de a face demență la bătrânețe. Riscurile de a face demență cresc în caz de singurătate, pierderea auzului, mod de viață sedentar. Prin eliminarea acestor factori, se scade riscul de a face demență cu până la 30%.

Ce se poate face pentru combaterea demenței

O viață activă-exercițiile fizice moderate sunt cel mai bun mod de a reduce riscul de demență, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a sănătății mentale. Exercițiile trebuie să dureze 30 de minute de 5 ori pe săptămână. Însă exercițiile trebuie să fie moderate, nu exagerate. Activitatea fizică include: mers pe jos, mers pe bicicletă, dansul. Nu trebuie să mergeți la sală sau să alergați la maraton.  
Încetați fumatul-chiar și încetarea fumatului la vârste înaintate este de folos pentru sănătate și reduce riscul de demență.
Mâncatul sănătos-o dietă sănătoasă include multe fructe și legume. Obligatoriu este să consumați 5 porții pe zi. O alimentație sănătoasă înseamnă de asemenea consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, inclusiv pește gras (de exemplu macrou, somon, sardine) care conține acizi grași polinesaturați (omega-3) și vitamina D. Adăugând cartofi, orez brun, paste și pâine, precum și proteine, de exemplu carne, ouă, fasole, mențineți de asemenea o dietă sănătoasă. Se recomandă și dieta mediteraneană, care este bună pentru sănătatea cardiovasculară și poate reduce riscul de demență. Dieta mediteraneană e bogată în vegetale, fructe și cereale. Grăsimile sunt în principal nesaturate (de exemplu uleiul de măsline) cu foarte puține grăsimi saturate (de exemplu torturi, biscuiți, unt, multe brânzeturi). O dietă mediteraneană include de asemenea pește, păsări, ouă, lactate, dar numai o cantitate mică de carne procesată. Pentru a mânca sănătos trebuie limitate dulciurile, băuturile acidulate și avut grijă asupra consumului de sare, mai ales sarea ascunsă în pâine, pizza și semipreparate. Consultați medicul dacă vreți să luați vitamine sau suplimente minerale.
Mențineți o greutate sănătoasă-astfel reduceți riscul de diabet tip 2, congestie cerebrală și boli de inimă, de la care poate proveni demența. Aveți grijă să vă păstrați talia suplă. Aveți grijă să mâncați puțin și să faceți exerciții fizice. Aveți grijă că alcoolul ascunde calorii. Nu beți mult!
Aveți grijă cu alcoolul-nu depășiți 4-5 pahare de vin pe săptămână sau șapte halbe de bere cu un conținut scăzut de alcool. Nu beți alcool pe nemâncat sau alternați băuturile alcoolice cu apa.
Mențineți-vă mintea activă-prin stimularea minții, reduceți riscul de demență. O minte activă întârzie simptomele demenței cu câțiva ani. Puteți să învățați o limbă străină nouă, să faceți cuvinte încrucișate, citiți cărți sau scrieți. Găsiți ceva care stimulează mintea în mod regulat. Fiți activi în societate.
Fiți sociabili-există dovezi că, dacă vă mențineți activi în societate, puteți să reduceți riscul de demență. Când sunteți sociabili, reduceți riscul de depresie. Vizitați familia și prietenii, aveți grijă de nepoți, călătoriți sau faceți muncă voluntară. Alăturați-vă unor grupuri, faceți activitate socială.
Aveți grijă de sănătate-îngrijirea sănătății poate să reducă demența. Controlați-vă greutatea, tensiunea, mențineți sub control diabetul și bolile cardiovasculare, dacă sunteți suferinzi. Demența poate fi prevenită, dacă se ține cont de cele expuse mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...