Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 9 aprilie 2019

Baobabii: arborii care cresc cu rădăcinile în sus! Ce se întâmplă acum cu acești copaci miraculoși care trăiesc 4.000 de ani?


Baobabii au ramuri asemănătoare rădăcinilor, de aceea se numesc ”copaci cu capul în jos”. Ei se mai numesc copaci butoi, fiindcă au un trunchi extrem de gros, de până la 9 metri diametru, și coroana de 38-40 de metri, diametru. În Cartea Recordurilor figurează un baobab cu circumferința de 54,5 metri. Acești arbori ciudați cu înălțimi de 18-25 de metri cresc în arșița Africii. Trunchiul baobabilor conține apă și substanțe nutritive. Baobabii pot stoca până la 1.000 litri de apă, fiind o bună sursă pentru oameni și animale. Elefanții zgârie trunchiul acestor arbori ca să caute apă. Măduva baobabilor se distruge, fiind foarte moale, iar localnicii dorm în interiorul arborilor uscați. În prezent, cei mai longevivi baobabi se usucă în mod accelerat. Mulți sunt considerați sacri și medicinali.  O legendă spune că baobabii erau copaci cu nasul pe sus, încât Dumnezeu s-a supărat pe ei și i-a pus ”cu fundul în sus”. De aceea, în Africa se spune că ramurile lor sunt îngropate și ceea ce vedem la înălțime ar fi de fapt rădăcinile. Se mai spune pe continentul negru că baobabul are mai multe alte nume, cum ar fi ”arbore magic”, ”arbore farmacie”, ”arborele vieții”. Frunzele sunt folosite pentru ceai, fructele pentru a da savoare laptelui, scoarța pentru construire de bărci. 

De unde vine denumirea baobabilor

Denumirea de baobab vine de la cuvântul arab ”buhibab”, care înseamnă ”tată a multor semințe”. E foarte căutat de elefanți, rinoceri, lei, leoparzi și bivoli. Din cele opt specii cunoscute de baobabi, șase cresc în insula Madagascar, unde există ”bulevardul baobabilor”, străjuit de 20 de baobabi giganți. Baobabii sunt între cei mai extraordinari arbori de pe planetă, mai fotografiați și mai descriși în literatură. De asemenea, sunt cei mai longevivi. Încep să se maturizeze la... 200 de ani. În condiții propice pot trăi până la 1.000 de ani și se vorbește de exemplare care ajung la 4.000 de ani. Însă spectaculoșii arbori ai savanei africane sunt astăzi în pericol. Din 13 cei mai bătrâni au murit 9 în câțiva ani, între care care și Panke, un baobab din Zimbabwe, a cărui vârstă se estimează la circa 2.500 de ani, și s-a prăbușit între 2010 și 2011. În 2016 a căzut unul din cei mai admirați baobabi din Botswana, Chapman, care avea în interior doar 40% apă, în timp ce cei sănătoși au circa 70%. Schimbările climatice – seceta și temperatura mediului – par să ucidă baobabii, arborii cu ”rădăcinile” spre cer.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...