Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 19 aprilie 2019

Supercuriozități


*Cartea I Ching, adesea tradusă Cartea Schimbărilor, datează din mileniul II î.Hr.și a jucat mereu un rol important în felul în care chinezii iau decizii culturale și politice. Folosită ca oracol, își are originile de pe vremea când  populațiile Chang și Chou foloseau carapace de broască țestoasă în scop de divinație. Cartea e centrată pe ordinea cosmică, care reprezintă subiectul schimbării. Conceptul chinez de soartă, ming, este totalul forțelor și al condițiilor existente în Univers: omul nu-și poate controla soarta, însă poate decide cum să trăiască, poate alege să coopereze cu condițiile cosmice existente, Cartea I Ching a fost tradusă, între alții, de James Legge, primul profesor de limba chineză de la Oxford. În Occident se practică divinația prin intermediul acesteia.


*Una dintre personalitățile proeminente din epoca formațiunilor prestatale românești, din secolul IX, a fost Ahtum, urmaș al voievodului bănățean Glad. El și-a exercitat autoritatea pe un teritoriu situat între râul Criș, Vidin și Severin, până la Tisa și Țara Hațegului. Locul de reședință al acestui voievod a fost Mureșana (Morisena). Voievodul s-a bucurat de mare faimă. Dispunea de oaste puternică. Și a căzut vitejește în luptele cu armatele lui Ștefan, regele Ungariei.


* Radioactivitatea a fost descoperită în 1896 fiind cunoscută pentru asocierea sa cu energia și armele nucleare. Unele formațiuni de rocă precum plutonii de granit produc niveluridestul de ridicate de radiații, iar unele minerale, precum xenotimul, sunt radioactivi în mod natural. Mineralele radioactive necesită manipulare și stocare atentă.

*Deșertul Aracama din America de Sud e cel mai arid din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...