Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 3 iunie 2019

Supercuriozități

*
Denumirea de chicle pentru guma de mestecat provine de la termenul txzicl, denumirea copacului din care este extrasă. Guma de mestecat pe care o știm acum a fost la origini o sevă albă de copac cauciucată provenită de la copacul Sapodilla (txzicl, în limba mayașilor), care crește în America Centrală și Belize. Mayașii foloseau seva de chicle (txzicl) pentru a avea o respirație proaspătă și să nu le mai fie foame și sete. În 1866, americanul Thomas Adams a descoperit această sevă în Mexic și așa a început industria de gumă de mestecat, care și-a atins vârful în anii 1930-1940. Fiecare copac are nevoie de 3-8 ani înainte de a fi exploatat din nou. De aceea, companiile producătoare de gumă de mestecat au început să caute alternative artificiale și industria chicle a murit.  


*Baba Novac a fost un căpitan vestit din oastea lui Mihai Viteazul. S-a născut într-o localitate de pe malul Dunării din mamă româncă, din neamul Basarabilor, și tată sârb. În timp ce era haiduc în Serbia, el a fost atrs de renumele lui Mihai Viteazul împotriva turcilor. De aceea i s-a alăturat împreună cu cei 8.000 de haiduci ai săi. A fost foarte viteaz și la porunca domnitorului a trecut Dunărea pe la Turnu și i-a zdrobit pe turcii lui Hasan Pașa. El l-a ajutat pe Mihai Viteazul și la înfăptuirea primei uniri a românilor. Baba s-a remarcat îndeosebi în Bătălia de la Șelimbăr și în campania din Moldova. Viteazul căpitan nu s-a dezlipit niciodată de vodă Viteazul. Haidul Baba Novac este de asemenea erou național al Serbiei. Sfârșitul lui a fost cumplit. În 1601, aflat în solie, a fost arestat de autoritățile (Dieta) maghiare din Cluj, judecat sub motivația de tradare și condamnat la moarte. A fost ars pe rug în piața Clujului la 5 februarie 1601. Resturile sale pământești au fost puse în țeapă pe drumul Feleacului.


*Familia mazării, numită Leguminoase, include 15.000 de specii arbori, arbuști și plante erbacee, inclusive salcâmii și mimoza. Acestea cresc în întreaga lume. Au păstăi și rădăcinile lor folosesc bacteriile pentru a extrage azot din sol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...