Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 4 iunie 2019

Supercuriozități 2

*Cele mai înalte clădiri din lume au fost până în 1998 în SUA. Ultimul record american l-a deținut turnul Willis Tower Chicago, între 1974 și 1998, cu înălțimea de 443 de metri. În prezent, cea mai înaltă clădire din lume costruită vreodată de om se numește Burj Khalifa, se află în Dubai, cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite și are înălțimea de 828 de metri. Costurile totale ale proiectului finalizat la 1 octombrie 2009 au fost de 1,4 miliarde de dolari.

*Vă vine să credeți?
În Evul Mediu, Danemarca era numită Dacia. Primele plasări ale Daciei în Scandinavia au fost găsite în cronicile a doi normanzi, Dudo de Saint-Quentin și Guillaume de Jumieges. În secolul XII, sub administrația papală, un cardinal a denumit Danemarca drept ”Dacia” (n,r Dania que nunc Dacia (Dania, care este numită Dacia).. După aceasta, termenul a devenit standard ecleziast papal atât pentru regatul Danemarcei, regio Dacia, și biserica provinciei sacdinave (provincia Dacia). Denumirea Dacia pentru Danemarca se consideră că a fost o eroare, fiindcă adevărata Dacie a fost aici la noi, între: râul Tisa (vest), râul Nistru și Marea Neagră (est), Dunărea (sud) și Carpații Păduroși (nord). În anumite părți chiar depășeau aceste hotare: spre est peste Nistru, înaintând până spre Bug, iar spre vest, ajunseră până la Dunărea panonică.

* În masivul Făgăraș se află cea mai lungă creastă montană carpatică, de 60 de kilometri. Munții Carpați formează un arc cu o lungime de 1.700 de kilometri și lățimea maximă de 130 de kilometri. Se întind pe teritoriul României (51%), Slovaciei (17%), Ucrainei (11%), Poloniei (10%), Ungariei (4%),  Serbiei (4%) și Cehiei (3%). Mai mult de jumătate se găsesc în România, unde se află și cei mai mulți urși din Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...