Cine a inventat muștarul se întreabă oricine, chiar
dacă nu toată lumea știe cât este de important pentru sănătate. Unul din cele
mai iubite condimente, îndeosebi de către francezi, dar care e omniprezent și
pe mesele românilor, muștarul este unul din puținele sosuri permise chiar și
celor care țin diete, fiind foarte sărac în calorii și foarte bogat în gust.
Se
poate găsi în variante mai mult sau mai puțin picante, amestecat cu miere sau în
versiune de modă veche, cu boabe, dar care e originea sosului de muștar și cine
i-a inventat rețeta?Muștarul a început să fie cultivat în China
Potrivit istoricilor, semințele de muștar
erau cultivate în China în urmă cu peste 3000 de ani. Dar, după cum ne dăm
seama, citind Biblia, se regăsea și la civilizațiile antice mediteraneene. Egiptenii,
grecii și romanii îl foloseau pentru a condimenta mâncărurile cu carne și pește.
Boabele erau pisate și amestecate cu carne. Romanii amestecau pulberea de muștar
cu vin roșu. Romanii au importat din Galia folosirea muștarului. Carol cel
Mare, rege al francilor din 768 până 814, a recomandat cultivarea muștarului peste
tot, inclusiv în grădinile mânăstirilor care înconjurau Parisul. Astfel
cultivarea muștarului s-a răspândit în Germania și Anglia. În nordul Europei a
început să se răspândească credința că spargerea unor semințe de muștar în
jurul casei ar ține departe spiritele rele, contribuind la raspândirea
acestuia. În Spania, muștarul a ajuns la sosirea legiunilor romane, apoi în
India cu Vasco da Gama, deși unele surse susțin că, în India, se cultiva deja
cu 1.800 de ani î.Hr. În țările de limbă engleză, muștarul e numit ”mustard” de
la cuvintele latine ”mustum ardens”, care înseamnă ”must care arde”. În
antichitate, muștarul era preparat cu must, suc de struguri nefermentat.
Muștarul folosit ca afrodisiac
La Dijon, în Franța, a
devenit condiment local în secolul XIV și în 1390 manufactura a fost
reglementată prin lege la modul că cine producea muștar de proastă calitate era
amendat serios. În oraș, vânzătorii de stradă îl duceau din poartă în poartă cu
numele ”sosul infernului” din cauză că era picant. Farmaciștii timpului au
făcut avere preparând o mixtură de semnițe de muștar, ghimbir și mentă care se administra
soțiilor pentru a le stimula libidoul. Popularitatea sosului de muștar
este însă bine documentată și prin relatările scrise ale unui banchet ținut de
ducele de Burgundia în 1336, în care oaspeții au consumat 320 de litri. După
două secole s-a născut la Dijon corporația producătorilor de ulei și muștar. Rețetele
lor creative sunt folosite și astăzi pentru diferite tipuri de sosuri. Folosirea
muștarului în Anglia e documentată din 1390 prin cartea ”The Forme of Cury”
scrisă de șeful bucătarilor regelui. Era preparat în mod curios: semințele,
tocate grosier, amestecate cu făină și scorțișoară, umezite și transformate în
bile mici, care erau apoi uscate pentru a fi conservate și apoi amestecate cu oțet
sau vin pentru a face un sos de muștar atunci când era necesar. Orașul Tewkesbury,
multe secole după, a fost faimos pentru prepararea de bile similare cu acestea,
în a căror rețetă se folosea totuși hrean în loc de scorțișoară. Bilele erau
uscate și apoi vândute în alte orașe, în special în Londra, fiind chiar menționate
de Shakespeare în Henric al IV-lea, partea a II-a.
Muștarul apare în versiuni aromate
Epoca de aur a condimentelor a fost Renașterea, când muștarul era
prezent în mod natural la toate banchetele. De-a lungul secolelor, muștarul a
devenit din ce în ce mai mult sinonim cu rafinamentul și plăcerea și în această
epocă au început să apară versiuni aromate și delicate. La începutul secolului
al XIX-lea, artizani, încurajați de mari gastronomi precum Grimod de la
Reynière, Carème, Brillat-Savarin și Monselet, au concurat pentru a crea noi rețete.
O dată cu revoluția industrială, tehnicile de fabricație s-au schimbat, iar
cele tradiționale au dispărut treptat, fiind înlocuite de mărunțirea mecanică și
cernerea semințelor. În consecință, producția a dezvoltat reglementări din ce
în ce mai stricte, dezvoltate în Franța în secolul XX.
Muștarul a devenit industrie
Primii care au transformat producția artizanală într-o adevărată
mică industrie au fost doi asociați de la Dijon, Maurice Gray și Antoine
Poupon, care și-au unit forțele, în 1770, unul cu capital și celălalt cu un
prototip de măcinat mecanic pentru cereale. pentru muștar, și și-au prezentat
lumii brandul: chiar și astăzi tururile orașului din Dijon îi duc pe turiști să
viziteze locul istoric unde se aflau afacerile lor. În rețeta lor a apărut,
probabil pentru prima dată, vinul alb. În 1866, Jeremia Colman, fondatorul
brandului de muștar Colman din Anglia, a fost numit artizanul muștarului
Reginei Victoria. Colman a perfecționat tehnica dezvoltând o metodă de reducere
a semințelor la pulbere foarte fină, fără a crea căldură în procesul care va elibera
și aroma uleiului, ceea ce i-a permis să mențină parfumul și gustul maxim până
la finalul de prelucrare.
Muștarul folosit pentru hotdog
În schimb, folosirea muștarului pe post
de condiment pentru hot dogi, un mare clasic american, datează din 1904, când,
la Expoziția internațională din Luisiana ,muștarul galben strălucitor French’s,
colorat cu puțin turmeric, a fost introdus de compania care îi va purta numele.
Însă muștarul nu este numai bun la gust pentru a fi consumat. Semințele de muștar
conțin fitonutrienți care împiedică crearea celulelor canceroase și previn
apariția cancerului gastrointestinal. De asemenea conțin seleniu și magneziu,
substanțe cu proprietăți antiinflamatoare care combat reumatismul și astmul. Magneziul
e de folos împotriva tensiunii arteriale. Muștarul reduce riscul de apariție a
tulburărilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer.
Cine a inventat muștarul se întreabă oricine, chiar
dacă nu toată lumea știe cât este de important pentru sănătate. Unul din cele
mai iubite condimente, care e omniprezent și pe mesele românilor, muștarul este
unul din puținele sosuri premise chiar și celor care țin diete,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment