Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 11 mai 2020

Misterele imnurilor naționale. Veți descoperi țări care au ca imn muzică românească

Ciprian Porumbescu, autorul imnului albanez

Misterele imnurilor naționale sunt absolut fascinante, mai ales că există țări care au ca imn muzică românească. Astăzi vă vom prezenta imnul Portugaliei și imnul Albaniei. Imnurile naționale au atins notorietatea în Europa în cursul secolului XIX, chiar dacă unele sunt mult mai vechi. Imnurile naționale au însoțit țările europene în momentele cele mai strălucitoare, dar și în cele mai naționaliste ale istoriei continentului. Imnurile naționale sunt bogate în surprize și lecții. Cel mai vechi imn național din lume este Wilhelmus, imnul olandez scris între 1568 – 1572, în timpul revoltei olandeze. Imnurile spaniol și bosniac fac parte din rarele imnuri naționale care nu au cuvinte. ”God Save the Queen / God Save the King”, imnul national al Regatului Unit, se adaptează în funcție de sexul monarhului. Danemarca are două imnuri diferite. Vă prezentăm astăzi doar două imnuri. Zilele următoare veți afla și povestea altora.

 

Imnul Albaniei, compus de Ciprian Porumbescu

 

Imnul Portugaliei, A Portuguesa, a fost compus de portughezii republicani la sfârșitul secolului XIX, bulversați de ultimatumul britanic dat Portugaliei pe subiectul Africii. Devenit extrem de popular în cursul protestelor împotriva monarhiei, A Portuguesa  putea să fie auzit peste tot. În 1956, variantele imnului care au apărut au forțat guvernul să creeze un comitet al cărui scop era de a defini o versiune oficială. La 16 iulie 1957, versiunea care și astăzi este în vigoare, a fost adoptată definitiv.

Imnul Albaniei este compus de Ciprian Porumbescu și este celebrul cântec patriotic ”Pe-al nostru steag e scris unire”. În varianta albaneză, versurile au fost scrise de poetul albanez Aleksander Stavri Drenova (pseudonim: ASDRENI) sub titlul ”Hymni i Flamurit” („Imnul steagului…”). Există asemănări între versurile albaneze și cele românești, scrise de Andrei Bârseanu. Când Albania și-a câștigat independența de Italia ca monarhie în 1912, acest imn a fost adoptat. 

Zilele viitoare vă vom prezenta și alt imn străin cu origini românești. 

Misterele imnurilor naționale sunt absolut fascinante.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...