Supercuriozități despre cafea și cine a descoperit cafeaua vrea să cunoască toată lumea,
deoarece cafeaua este o băutură care ne însoțește zi de zi. Ca și apa, cafeaua este băutura cea mai consumată în lume. De aceea, s-a stabilit și o Zi Internațională a Cafelei, la 1 octombrie. Iată și curiozitățile pe care probabil nu le cunoașteți.
1.Prima cafea din lume
Cafeaua a fost descoperită în secolul VI, în Europa. O legendă etiopienă spune că un păstor, numit Kaldi, a observat că erau agitate caprele sale și foarte active când mâncau fructele roșii ale unui arbore. Plin de curiozitate a decis să ducă fructele la un călugăr de la un temple vecin, care le-a făcut infuzie pentru călugării săi. Infuzia avea un gust rău, totuși, văzând că după ce au băut-o, prezentau aceleași ”simptome” precum caprele, a decis să le îmbuntățească gustul și proprietățile uscându-le și prăjindu-le.
2. Are propria zi
Prima sărbătorire a Zile Internaționale a Cafelei a avut
loc în 1983 de către Asociația Cafelei din Japonia, una din țările mari
iubitoare de cafea. Totuși, prima sărbătorire oficială a cafelei în lume a fost
satbilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la 1 octombrie 2015. Începând de atunci, Organizația
Internațională a Cafelei (OIC) și asocialțiile de profil din lume serbează această Zi Mondială a Cafelei.
3. Câtă cafea se bea zilnic în lume
Cafeaua este a doua băutură care se beam ai mult
în lume după apă. În mod curios, de asemenea ocupă locul doi după petrol în
privința cifrelor de comerț international. Se estimează că se beau zilnic 3 mii
de milioane de cești de cafea în lume.
4. Unde se produce cea mai multă cafea
63% din cafeaua care se consumă în lume este produsă în America. Unii dintre cei mai buni producători de cafea sunt din Mexic, din Oaxaca, Chiapas și Veracruz.
24% din producția mondială de cafea este din Asia și 13% din Africa.5. Varietăți
Arborele de cafea se găsește în diverse
varietăți. Cele mai populare sunt cafeaua arabica și cafeaua canephora–robusta.
Cafeaua nu se bea numai fierbinte, ci în numeroase feluri, chiar cocktailuri. În Mexic se produce o licoare sau un elixir de cafea
numit Corajito care se bea cu gheață sau cocktail. Mai există și faimosul Kahlúa,
lichior de cafea de origine veracruzană. Supercuriozități despre cafea și cine a descoperit
cafeaua nu există om care să nu vrea să știe,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment