Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 7 octombrie 2020

Care este mai nutritiv, albușul sau gălbenușul De ce este atât de important să mâncăm ouă? De ce rele îngrozitoare ne feresc

Dimineața, la micul dejun, sau în rețetele de prăjituri, oul e nelipsit, care este mai nutritiv, albușul sau gălbenușul.


Crud, fiert, cald, omletă sau prăjit ochi, oul este un aliment inclus la mese și aduce mari beneficia sănătății, fiind bogat în proteine, minerale și nutrienți. Dar care este mai nutritiv, albușul sau gălbenușul. Toate studiile despre ouă au arătat că ambele au o mare cantitate de nutrienți. Totuși unul dintre ele are majoritatea proteinelor. Oul e compus din șase părți: coajă, membrane, cuticula, camera aerului, albuș și gălbenuș. În coajă se găsesc în principal carbonat de calciu și magneziu, fosfat de calciu și alte minerale ce protejează oul, la fel ca membranele, cuticula și camera de aer. Albușul este circa 60% din greutatea oului și funcția sa e de a proteja gălbenușul, în timp ce acesta conține celule germinale, unde se produce fecundarea și dezvoltarea embrionului. Albușul conține în principal proteine, carbohidrați, minerale, apă (88% din acesta). Gălbenușul este partea cea mai nutritivă a oului, conține mult mai mulți nutrienți, minerale, vitamine și proteine.

Care sunt componentele și beneficiile gălbenușului

În gălbenuș putem găsi fier, zinc, fosfor, vitaminele A, D, E, B6 și B12, acid folic, acid pantotetic și tiamină, jumătate din proteinele și riboflavina oului întreg. Dacă ouăle sunt sănătoase, neafectate de vătămări provocate de lumina, gălbenușurile conțin luteină și zeaxantină, doi antioxidanți ce protejează ochii. Acești antioxidanți pot reduce semnificativ riscul de degenerare maculară și cataractă, care sunt principalele cauze ale problemelor de vedere și orbire la vârstnici, potrivit revistei ” Ophthalmology & Visual Science”. Gălbenușul conține de asemenea colină, un nutrient important pentru formarea și funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Acest compus previne deteriorarea cognitive cauzată de îmbătrânire. De aceea, oul este important în lupta îmbotriva bolii Alzheimer sau a demenței. De asemenea, lipsa de colină poate duce la boli hepatice, ateroscleroză și tulburări neurologice. De aceea se recomandă un consum al alimentelor bogate în colină. Se recomandă un consum de 3-5 ouă pe săptămână. Dacă nivelul de colesterol din sânge e mare, se recomandă reducerea consumului la 2-3 ouă pe săptămână. Care este mai nutritiv, albușul sau gălbenușul, sper că v-ați lămurit!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...