Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 2 aprilie 2021

Trebuie ținut laptopul în priză tot timpul sau să fie folosită bateria?

 

Trebuie ținut laptopul în priză tot timpul sau să fie folosită bateria, să vedem ce spun experții? Ce se întâmplă dacă ținem laptopul încărcat 100% tot timpul?

Până la ce procent este bine să-l încărcăm? Toată lumea se întreabă cum se poate prelungi viața utilă a bateriei, sau cel puțin să evităm să o scurtăm față de normal. Toate bateriile se deteriorează cu trecerea timpului. Mulți utilizatori se întâmplă însă dacă folosirea lor sau alimentarea lor tot timpul poate influența durata lor de viață. Mai mulți experți consultați de BBC Mundo au explicat care este modul cel mai bun de a gestiona bateriile de laptop care în majoritate sunt făcute din litiu (ioni de litiu sau polimeri de litiu).

Viața bateriilor

Tehnologia bateriilor se îmbunătățește cu fiecare generație. În urmă cu zece ani, eficiența bateriilor începea să se degradeze după câteva sute de cicluri de încărcare, spune Ashley Rolfe, expert al companiei Lenovo din Irlanda și Regatul Unit. În prezent, bateriile de laptop țin între trei și cinci ani, timp în care se pot efectua între 500 și o mie de clicluri de încărcare, spune Kent Griffith, cercetător de la Universitatea Northwestern, SUA. ”Să lași în priză și la 100% tot timpul este absolut sigur și perfect normal”, spune Rolfe de la Lenovo. Laptopurile Lenovo și alte mărci folosesc senzori și logistică de control pentru a garanta că bateria nu se supraîncarcă și nici nu se supraîncălzește. Totuși, menținerea bateriei la 100% tot timpul va reduce ușor viața utilă.

Atenție la temperaturi înalte

Phil Jakes, director de Tehnologie Strategică și inginer principal la Lenovo, spune: ”Am descoperit că bateriile se degradează mult mai repede dacă sunt menținute complet încărcate mai ales la temperaturi mai înalte”. Nu re secomandă menținerea laptop-ului în priză tot timpul. Tensiunea adițională din baterie poate accelera degradarea bateriei. De asemenea se recomandă încărcarea la 80%, nu la 100%, de fiecare dată când este conectat la priză. Din punct de vedere tehnic, bateriile sunt mai ”fericite” la 50% încărcare. Oricum, nu trebuie o mare preocupare pentru asta. Experții spun că, în prezent, laptop-urile au circuite de control pentru protejarea bateriei. Bateriile durează în general mai mult decât viața utilă a laptopului. Dacă sunteți în mișcare și nu aveți acces la o priză, puteți să încărcați bateria la 100% fără probleme.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...