Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 22 octombrie 2025

Ce este, de fapt, șofranul și de ce este atât de scump și atât de important pentru sănătate? Valorează mai mult decât aurul!

 Ce este, de fapt, șofranul și de ce este atât de scump cu toții ne-am întrebat. Însă nu am știut că este atît de important pentru sănătate acest condiment cultivat în prezent și în România.

foto: Domeniu Public

În lumea comorilor culinare și a aromelor exotice,

puține condimente se pot compara cu șofranul. De fapt, șofranul este unul dintre cele mai dorite condimente de pe planetă. Este, totodată, și unul dintre cele mai valoroase. Șofranul este mai scump decât trufele și caviarul și, de fapt, valorează mai mult decât aurul, la greutate. Dar de ce este acest condiment antic și mult râvnit atât de exorbitant de scump?

Ce este șofranul?

Șofranul este un condiment obținut din florile viu colorate, violet-albăstrui, ale plantei Crocus sativus, cunoscută mai ales sub numele de „brândușa de toamnă”.

Condimentul propriu-zis

Condimentul este făcut din stigmatele aurii, parfumate, care sunt culese manual și uscate pentru a produce aroma sa puternică și exotică.

Cultivare timpurie

Cultivarea și utilizarea șofranului de către om datează de aproape 4.000 de ani. Condimentul a jucat un rol semnificativ în perioada greco-romană preclasică, recoltarea lui fiind atât de importantă încât apare reprezentată în frescele din palatul Knossos din Creta minoică, unde tinere fete culeg florile.

Reprezentări plastice

O altă serie de fresce, aflate într-o clădire din Akrotiri, pe insula egeeană Santorini, o înfățișează pe o zeiță minoică supraveghind culesul florilor și al stigmatelor.

Alexandru cel Mare era un admirator

Șofranul persan era preferatul lui Alexandru cel Mare. Legendarul comandant militar și trupele sale îl amestecau în ceaiuri și mâncau orez cu șofran. Se spune chiar că Alexandru se îmbăia în apă caldă parfumată cu șofran.

Originea șofranului

Dovezile istorice sugerează că originile șofranului se află în Iranul antic, pe atunci cunoscut drept Persia. Se crede, de asemenea, că planta este nativă din zona Mediteranei și Asia Mică. Cert este că, în perioada medievală, șofranul era deja cultivat în Franța, Italia și pe întregul teritoriu al Peninsulei Iberice. Crocus sativus a fost probabil introdus în Spania din Orientul Mijlociu de către pelerini, comercianți și cavaleri cruciați.

Utilizarea în Europa

Orașul Basel din Elveția și orașul german Nürnberg au devenit centre europene ale comerțului cu șofran în secolul al XIII-lea. Se crede că șofranul a fost introdus pe țărmurile Marii Britanii în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Eduard al III-lea. Orașul Essex Saffron Walden și-a primit numele deoarece era un centru important de cultivare și comerț cu șofran.

Șofranul în Turcia

În mod similar, orașul Safranbolu, din regiunea Anatolia Centrală a Turciei, poartă acest nume pentru că a fost cândva un important centru de cultivare și comerț al șofranului.

Șofranul în Lumea Nouă

Șofranul a ajuns în Lumea Nouă la începutul secolului al XVIII-lea. Până în 1730, coloniștii germani din Pennsylvania (cunoscuți ca Pennsylvania Dutch) cultivau deja șofran. La scurt timp, coloniștii europeni îl exportau coloniștilor spanioli din Caraibe.

De ce este șofranul atât de scump?

Chiar și în antichitate, șofranul se vindea la prețuri exorbitante. Dar de ce este acest condiment atât de costisitor? Unul dintre motive este faptul că producerea lui necesită o muncă extrem de intensă.

O cultură ce cere multă muncă manuală

Floarea de șofran conține trei stigmate delicate. Fiecare trebuie culeasă manual.

Ore de muncă

Pentru a obține 450 de grame de șofran, este nevoie de recoltarea a cel puțin 150.000–200.000 de flori. Iar cultivarea acestor 150.000 de flori necesită până la 400 de ore de muncă.

Cultivarea șofranului

Bulbii de șofran, numiți „cormi”, se plantează în luna iunie. Tulpina, frunzele și rădăcinile se dezvoltă pe parcursul verii.

Recoltarea șofranului

Oriunde în lume se cultivă, șofranul este mereu cules toamna, de obicei în lunile octombrie și februarie.

Momentul precis al culesului

La câteva săptămâni după ce floarea înflorește, trebuie recoltată. Acest lucru are loc la mijlocul dimineții, când floarea este complet deschisă spre soare.

Zone de cultivare

Deși este cultivat comercial în Europa – în țări precum Spania, Italia și mai ales Grecia – cea mai mare parte a producției mondiale provine din Iran, Maroc și India. În prezent este cultivat și la noi, în România.

Șofranul din Kashmir

Kashmirul este renumit pentru șofranul său de înaltă calitate. De fapt, varietatea din Kashmir este considerată cea mai bună și, implicit, cea mai scumpă.

„Aurul roșu”

Datorită calității sale superioare și a aromei și parfumului distinct, șofranul din Kashmir este cunoscut drept „aurul roșu”. Se vinde cu mai mult de 10.000 de dolari americani kilogramul (aproximativ două livre).

Plin de aromă

Șofranul este cel mai cunoscut ca ingredient culinar. Este aroma de bază în multe feluri de mâncare din întreaga lume, de la paella spaniolă la biryani indian.

Gust unic

Gustul său este descris cu note florale. Mulți bucătari sunt de acord că este un condiment care îmbină perfect dulce și sărat.

Utilizări medicale ale șofranului

De secole, șofranul a fost folosit pentru tratarea diverselor afecțiuni și are beneficii dovedite pentru sănătate.

Antioxidant puternic

Proprietățile sale antioxidante pot proteja celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

„Condimentul soarelui”

Nu întâmplător, șofranul este supranumit „condimentul soarelui”: poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce simptomele depresive.

Proprietăți anticancerigene

Nivelurile ridicate de antioxidanți din șofran pot avea efecte anticancerigene. Potrivit unui raport din 2020 al Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), compușii șofranului pot distruge selectiv celulele canceroase sau pot opri creșterea tumorilor, fără a afecta celulele sănătoase.

Poate reduce simptomele sindromului premenstrual

Un studiu din 2024 a evidențiat, de asemenea, efectele terapeutice ale șofranului asupra tulburărilor sistemului reproducător feminin.

Ajută la pierderea în greutate

Consumul de șofran poate reduce pofta de mâncare și sprijini pierderea în greutate. Suplimentele pe bază de extract de șofran pot scădea indicele de masă corporală, circumferința taliei și masa totală de grăsime.

Îmbunătățește nivelul de colesterol „bun”

Cercetările arată că șofranul poate crește nivelul HDL (colesterolul bun) și poate reduce nivelul trigliceridelor.

Alte beneficii pentru sănătate

Șofranul poate, de asemenea, să scadă glicemia, factorii de risc pentru bolile de inimă și să îmbunătățească vederea la adulții care suferă de degenerescență maculară asociată vârstei.

Un condiment sacru

Șofranul are, de asemenea, nenumărate utilizări ca vopsea pentru haine sau piele. Pentru hinduși, șofranul este una dintre cele mai sacre culori și este uneori folosit ca vopsea roșie aplicată pe frunte în timpul sărbătorilor religioase.

Ce este, de fapt, șofranul și de ce este atât de scump cu toții ne-am întrebat, însă nu am știut că este atît de important pentru sănătate, iată acest articol lămuritor pe care vi l-am prezentat cu ajutorul datelor culese de USA Today, JSTOR, Britannica, Good Food, Healthline, National Institutes of Health.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...