De ce este oul simbolul Paştelui?
Oul simbolizează Învierea
(în interiorul coajei se află o nouă viaţă). De asemenea, deoarece consumul
ouălor era interzis în perioada de Post, ouăle făcute de găini în Vinerea Mare
erau fierte şi apoi erau vopsite. Astfel, acestea erau mai uşor de deosebit de
cele proaspete şi erau consumate de Paşte.De ce majoritatea oălor vopsite au urme de vopsea în interior ?
Coaja de ou este
permeabilă, Pentru ca puii din ou să poată să respire, coaja are în jur de 10
000 de pori. Prin aceste găuri minuscule pătrunde câteodată vopseaua.
Care este mai sănătos, oul moale sau cel tare ?
Nu există nicio
diferenţă. În ambele cazuri, oul va conţine între 90 şi 120 de calorii.
Este colesterolul din ou dăunător sănătăţii ?
Ouăle conţin mult
colesterol (până la 300 de miligrame). Cu toate acestea, o legătură între
consumul de ouă şi bolile cardiaco-circulatorii nu a fost dovedită până în
prezent. Cu atât mai mult cu cât oul conţine multă lecitină care reduce efectul
colesterolului. Societatea germană de nutriţie recomandă consumul de până la 3
ouă pe săptămână.
În cât timp se strică un ou ?
Un ou crud poate fi
păstrat 28 de zile în frigider. Dacă nu aveţi o dată imprimată pe ou, atunci
introduceţi oul într-un recipient cu apă. Dacă se scufundă, atunci oul este
proaspăt, dacă nu este stricat. Un
ou fiert mai poate fi consumat încă 2 săptămâni.
De ce se curăţă uneori mai greu de coajă oăle fierte ?
Dacă oul este
foarte proaspăt, încă nu poate pătrunde prea mult aer între coajă şi membrana
oului. Dacă oul are cel puţin 7 zile, atunci nu vă veţi confrunta cu această
problemă.
De ce nu trebuie mâncate ouăle cu linguriţa de argint ?
Albuşul ouălor
conţine sulf, iar atunci când ouăle sunt fierte se eliberează hidrogen sulfurat.
Dacă mâncaţi ouăle cu o linguriţă de argint, hidrogenul sulfurat intră în
reacţie cu argintul linguriţei şi se formează sulfat de argint. Linguriţa va
primi o culoare neagră, iar oul va avea un gust de metal.
Dacă gălbenuşul oului fiert are o tentă de verde înseamnă că nu e sănătos ?
Nu este adevărat.
Tenta de verde a gălbenuşului ia naştere atunci când ouăle sunt fierte mai mult
de 10 minute. Acest strat verde de pe margini nu este otrăvitor şi nici nu este
un semn că oul este vechi.
Ce sunt punctuleţele roşii din gălbenuş ?
Acestea sunt nişte
micuţe pete de sânge. Atunci când se formează oul se pot prinde fie sânge sau
părţi de ţesut din oviduct. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oul nu este
bun.
De ce există ouă albe şi roşii ?
Culoarea depinde de
găină. Multe specii au anumiţi pigmenţi de culoare în sânge care ajung în
oviduct. Astfel, avem ouă albe, roşii sau verzi în cazul găinilor sudamericane
de Araucana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment