Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 13 ianuarie 2022

Cum s-a decis ca ianuarie să fie prima lună a anului

 Tradițional, începem anul cu focuri de artificii și urări la 1 ianuarie. Dar nu mai știm cine a decis ca ianuarie să fie prima lună a fiecărui an.

În urmă cu 13 zile am început un nou an, 2022. Întreaga lume a sărbătorit evenimentul, dar aproape nimeni nu mai știe cum s-a decis ca 1 ianuarie să marcheze începutul de an. Acesta are ca origine sărbătorile păgâne romane și calendarul împăratului Iulius Cezar, pe care l-a introdus în urmă cu 2000 de ani. Pentru vechii romani, ianuarie era important fiindcă era luna consacrată zeului Janus. De la Janus provine denumirea de ianuarie a lunii.

 

Iulius Cezar a impus noul calendar

 

Iulius Cezar a impus noul calendar, desemnând ianuarie, în onoarea zeului Janus, ca primă lună a anului. În mitologia romană, Janus este zeul cu două fețe, al începuturilor și al sfârșiturilor, al tranzițiilor. ”Este asociat cu a privi atât înainte, cât și în urmă. Așa că este momentul când începem din nou. E logic să fie așa”, a explicat Diana Spencer, profesoară la Universitatea din Birmingham, Anglia, citată de ziarul ”El Universal”.

Romanii și-au impus calendarul

Pe măsură ce romanii au dobândit mai multă putere au început să-și răspândească și calendarul în vastul lor imperiu. În timpul Evului Mediu, Biserica Catolică a preferat să marcheze anul nou la 25 martie, de Ziua Bunei Vestiri. După căderea Romei, creștinismul a impus ferm că 1 ianuarie e o dată păgână. Multe țări unde domina creștinismul au dorit ca să fie marcat anul nou la 25 martie, ziua în care Arhanghelul Gabriel s-a arătat Fecioarei Maria.

Papa Grigore al XIII-lea a restaurat 1 ianuarie 

Însă Papa Grigore al XIII-lea a restaurat 1 ianuarie ca început al anului. El a introdus calendarul gregorian în secolul XVI, iar 1 ianuarue a fost restabilit ca Anul Nou în țările catolice. Anglia, care avea religie protestantă, împotriva autorității Papei, a continuat să serbeze Anul Nou la 25 martie până în 1752. În acest an, printr-un act al Parlamentului, britanicii s-au aliniat la restul Europei. În prezent, în majoritate, țările au adoptat calendarul gregorian, de aceea vedem artificii pe tot globul la 1 ianuarie.

 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...