Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 25 ianuarie 2022

De ce zborurile sunt mai lungi dacă mergi de la est la vest?

 

Zborurile sunt mai lungi dacă mergi de la est la vest: un avion de la New York la Londra face 5-6 ore până la sosire, dar dacă mergi de la Londra la New York (adică de la est la vest) călătoria durează 7-8 ore.


Zborurile sunt mai lungi dacă mergi de la est la vest,

observă oricine când merge cu avionul. Cei care au călătorit în America au observat probabil că voiajul de întoarcere (de la vest la est) durează mai puțin timp. Și, invers, cei din America care călătoresc în Europa și Asia descoperă că voiajul de întoarcere (de la est la vest) durează mai mult.

Terra se învârtește de la vest spre est

O călătorie de la Londra la Hong Kong durează în jur de 12 ore, în timp ce călătoria de întoarcere, spre vest, durează cu peste o oră mai mult. De ce se întâmplă asta, deși destinația nici nu se apropie, nici nu se îndepărtează? Știm că Pământul se învârtește de la vest la est. Dacă ne gândim logic, zborul spre vest ar trebui să fie mai rapid fiindcă Terra se mișcă spre avion, dar nu e așa.

Rotația nu afectează

După cum explică site-ul Simple Flying, în timp ce Terra se rotește nu se rotește doar suprafața, ci și atmosfera. Adică, rotația planetei nu afectează distanța între o destinație și punctul său de plecare. Totuși, rotația planetei intervine în mișcarea vânturilor și aici este cheia.

Totul este din cauza vântului 

Motivul principal pentru care zborurile de la est la vest durează mai mult se numește ”curent de flux”. Este un vânt de mare altitudine care suflă de la vest la est, cu care se întâlnesc avioanele la 9.000 de metri altitudine de sol, potrivit site-ului web Action News 5. Dat fiind că acest curent de flux merge de la vest la est, avioanele care merg spre est pot profita de aceste vânturi și cele care merg spre vest, dimpotrivă, sunt întârziate de acestea.

Curentl reglează clima

Viteza acestor vânturi este de 321 de kilometri pe oră și ajută la reglarea climei în întreaga lume, potrivit site-ului Science ABC, citat de ziarul ”El Universal”. Acești curenți au un mare impact asupra rutelor și orarelor de zbor. Liniile aeriene monitorizează aceste vânturi și modifică rutele în consecință.

Se exagerează timpul

O altă curiozitate este faptul că, deși există întârzieri, avioanele sosesc mereu la timp. Cauza ar fi că se exagerează întotdeauna timpul de zbor programat pentru a îmbunătăți indicia de punctualitate. Se estimează mereu o mai mare durată de zbor din cauza aglomerației de pe rutele aeriene și a faptului că pistele mai recente se construiesc mai departe de terminal. Zborurile sunt mai lungi dacă mergi de la est la vest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...