Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 9 martie 2022

Povestea orașului Odessa, unde s-a născut ” O sole mio”

Povestea orașului Odessa este fascinantă: s-a născut datorită unui napolitan și este orașul unde s-a născut ” O sole mio”

 


Povestea orașului Odessa este fascinantă:

s-a născut datorită unui napolitan, iubitul Ecaterinei cea Mare. Fondat de un napolitan, cu o arhitectură ”milaneză”, a devenit un creuzet de naționalități și culturi. Bătrânii din comunitatea evreiască sunt îngrijorați de război, amintindu-și de atrocitățile din cel de-Al Doilea Război Mondial, când au fost uciși 80.000 de evrei. Acum se tem de o revenire a antisemitismului.

Oraș cosmopolit

Integral reconstruit după război, Odessa este un oraș cosmopolit cu un stil de viață european, cu infrastructură modernă, opera arhitecților italieni, scrie ziarul italian ”Corriere della Sera”. Povestea Odessei începe cu un italian, don Giuseppe (Josè) de Ribas, dintr-o familie spaniolă, dar născut la Napoli, în Italia. La sfârșitul anilor 1700, el a intuit potențialul acestei așezări cu vedere la Marea Neagră, care la acea vreme se numea Khadjibei și era un fort turcesc cu patru case.

Amantul, comandantul flotei

Don Josè (pe numele rusesc Osip Michailovici) era comandantul flotei ruse din Marea Neagră și amantul Evaterinei cea Mare (Ecaterina a II-a, născută în 1729 și decedată în 1796, soția lui Petru al III-lea al Rusiei) El a convins-o să fondeze noul oraș, cu șapte porți, care în 1794 devine punct strategic pentru comercializarea produselor din regiune, grâu, cereale, porumb, soia, și uleiul de floarea-soarelui. Și azi Odessa e un major exportator de ulei de floarea-soarelui.

Oraș cultural iconic

Odessa este un oraș iconic în istoria culturii europene și ruse”. Aici s-a născut scriitorul evreu Isaac Babel, într-o perioadă de mari tulburări sociale și de exod masiv al evreilor din Imperiul Rus. Isaac Babel a supraviețuit  pogromului din 1905 cu ajutorul vecinilor creștini care i-au ascuns familia, dar bunicul său, Șoil, a fost unul din cei aproximativ 300 de evrei uciși în timpul violențelor. Tot aici a trăit Aleksandr Sergheevici Pușkin, care a scris una dintre capodoperele sale, ”Evgheni Onegin”, în acest oraș.

A adus arhitecți italieni

Când De Ribas a decis să construiască portul Odessa, a adus arhitecți din Sicilia. În primii ani ai orașului, clasa conducătoare era italiană, formată din armatori, comercianți, arhitecți. Francesco Boffo, la mijlocul secolului al XIX-lea, a proiectat miticile Scări Potemkin. Sunt considerate o intrare formală în oraș din direcția mării și sunt cel mai cunoscut simbol al Odesei. Scările erau inițial cunoscute sub numele de trepte de pe Bulevard, scări uriașe sau trepte Richelieu.

Hong Kong italian la Marea Neagră


Milanezul Franz (Francesco) Morandi a proiectat o Academie și o Pinacotecă și multe alte lucrări. A sosit și Giuseppe Garibaldi, comandantul flotei care făcea ruta dintre Marsilia, Constantinopol și Odesa. Atunci s-a născut ceea ce astăzi se numește un „Hong Kong italian la Marea Neagră”.
Înscrisurile de pe străzi erau bilingve, în rusă și italiană. La operă se puneau în scenă reprezentații italiene.

Amintește de Torino

Ecaterina cea Mare era germană și pentru a popula orașul a adus austrieci, nemți și elvețieni, care beneficiau de scutiri de impozite. Primii primari, după De Ribas, au fost francezi, apoi un rus, care văzuse Londra și avea cultură iluministă. Orașul a fost construit de italieni cu străzi ortogonale, care amintesc de Torino. Odessa anilor 1800 era un oraș deschis, modern, tolerant. De aceea a atras un număr crescut de evrei, care fugeau de violența regimului țarist.

Și astăzi sunt italieni

Și astăzi sunt italieni, dar nu mulți, deși în timpul URSS s-au asimilat naționalitățile. Însă multe comunități rezistă. Este un centru cultural grec, sunt mulți polonezi, norvegieni, austrieci. Sunt și ruși, cu pașaport rus sunt 10%. Mulți sunt manageri și au conviețuit pașnic până acum. Ceea ce nimeni nu știe este că faimosul cântec napolitan”O Sole mio” a fost compus de italianul Eduardo Di Capua în timp ce privea un răsărit de soare pe Marea Neagră la Odessa. Deci ”O Sole mio”, unul din cântecele cele mai cunoscute din lume, a fost inspirat de cerul ucrainean, nu de cerul italian, un secret fascinant în povestea orașului Odessa!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...