Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 21 iulie 2022

Misterele schimbărilor climatice: 6.000 de milioane de apă pe zi, din topirea gheții

S-a topit gheața în Groenlanda într-un ritm alarmant, rezultând 6.000 de milioane de apă pe zi. Între 15 și 17 iulie, din gheața Groenlandei a rezultat prin topire atât de multă apă, încât s-ar fi putut umple cu aceasta 7,2 milioane de bazine olimpice, potrivit Centrului Național de Zăpadă și Gheață din SUA.


S-a topit gheața

în Groenlanda într-un ritm alarmant, observându-se râuri de apă dezghețată ce se îndreaptă spre ocean. Temperaturile au ajuns la 15,6 grade, cu 10 grade mai mult decât normalul pentru această perioadă, potrivit cercetătorilor științifici, citați de CNN. A rezultat atât de multă apă prin topire, încât s-ar putea acoperi întreg statul Virginia de Vest cu 30 de centimetric de apă înălțime.

Poate fi o topire record

Topirea din nordul Groenlandei de săptămâna trecută nu e normal, a spus cercetătorul Ted Scambos, de la Centrul Național de Înregistrări ale Zăpezii și Gheții de la Universitatea din Colorado. Cercetătorii au tras un semnal de alarmă privitor la calota glaciară. ”Cu adevărat mă îngrijorează”, a spus Kutalmis Saylam, cercetător de la Universitatea din Texas, care se află în Groenlanda.

Ar putea fi o catastrofă

În fiecare vară, cercetătorii se tem că se repetă topirea record din 2019, când 532.000 de tone de gheață s-au scurs în mare. Valul de căldură din acest iulie ar putea să producă topirea a aproape întregii suprafețe de gheață. Ca rezultat, nivelul global al mării ar crește permanent. Groenlanda are suficientă gheață care, dacă s-ar topi, ar crește nivelul mării cu 7,5 metri în toată lumea. Au rezultat, recent, 6.000 de milioane de apă pe zi, din topirea gheții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...