Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 22 iulie 2022

Misterele țânțarilor, cele mai cauzatoare de moarte vietăți din lume pentru oameni. De ce ne mușcă țânțarii pe noi și pe alții nu.

 

De ce ne mușcă țânțarii pe noi și pe alții nu se întreabă toată lumea, vara. Există explicații care ne pot fi de mare folos. 


De ce ne mușcă țânțarii

pe noi și pe alții nu se întreabă cei care au ghinionul să fie preferații acestor insecte. Țânțarii care mușcă sunt femelele, care au nevoie de sângele uman pentru a-și dezvolta ouăle. Există motive clare de ce anumite persoane sunt victimele preferate: de la microbi găzduiți pe pielea lor, până la tipul de sânge, hainele pe care le poartă.

Provoacă boli

Țânțarii provoacă boli care au dus la moartea mai multor oameni decât toate războiele din istorie la un loc, potrivit BBC. De fapt, potrivit statisticilor, țânțarii sunt cele mai cauzatoare de moarte vietăți din lume pentru oameni. Numai în 2018, țânțarii au fost responsabili pentru moartea a 725.000 de persoane.

Este necesar un control global

Pe locul următor, înșiși oamenii au cauzat moartea a 437.000 de semeni, la mare distanță de agresiunile luate la un loc ale șerpilor, câinilor, melci veninoși, crocodili, hipopotami, elefanți, lei, lupi și rechini. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a cerut să se promoveze un răspuns global pentru controlul țânțarilor.  

Pot transmite boli grave

Țânțarii pot transmite boli grave, cum ar fi febra Nilului de Vest, zika, dengue, febra galbenă, chikungunya, encefalită de San Luis, filarioză limfatică, encefalită de La Crosse, boala Pogosta, febra Oropouche, boala virusului Tahyna, febra Văii de Rift, febra Sindbis, encefalita japoneză, febra de Río Ross, febra de Bosque Barmah sau malaria (care a cauzat 627.000 de morți numai în 2020).

Femelele au nevoie de sânge

Femelele au nevoie de sânge pentru a-și completa ciclul reproductiv. Înainte cu aproape un secol, dioxidul de carbon era identificat drept un atrăgător de țânțari. Dar nu există dovezi certe în acest sens. Există factori fizici și chimici care determină atragerea țânțarilor. Căldura, vaporii de apă, umezeala și mirosurile emanate de piele atrag țânțarii.

”Mirosurile” care atrag

Cercetări recente arată că emisiile de cetone aromatice, acetofenona, sunt foarte atrăgătoare pentru țânțari. Mai precis sudoarea este atrăgătoare a țânțarilor care mușcă. De aceea mușcă mai mult anumite persoane decât pe altele. De asemenea, țânțarii sunt atrași de culoarea neagră. De aceea, se recomandă să ne îmbrăcăm cu haine de culori deschise. De asemenea evitați în casă mirosurile puternice și dulci care atrag țânțarii. De aceea și unele flori sau plante din casă pot să-i atragă. De ce ne mușcă țânțarii pe noi și pe alții nu ne preocupă atunci când suntem preferații lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...