Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 21 decembrie 2023

Toată lumea cunoaște Crăciunița sau Steaua Crăciunului, dar cum a ajuns această floare simbolul Crăciunului

O numim Crăciunița sau Steaua Crăciunului, dar nu toată lumea știe cum a ajuns această superbă plantă simbolul Crăciunului. Vă vom spune noi.

Toată lumea cunoaște Crăciunița sau Steaua Crăciunului, dar cum a ajuns această floare simbolul Crăciunului vom povesti acum.

În toată lumea este simbolul Crăciunului! Crăciunița numită și Poinsettia, cu numele științific Euphorbia pulcherrima, este o specie de plante din familia Euphorbiaceae originară din Mexic, unde crește ca arbust, nu numai cu frunzele roșii frumoase, pe care le știm, ci și galbene, albe, roz.

Cum se numea în vechime

Îniante de sosirea coloniștilor spanioli, Crăciunița era numită, în limba náhuatl a băștinașilor, Cuetlaxóchitl, de la “Cuetlaxtli – care înseamnă piele  și “xóchitl” – care înseamnă floare, în combinație însemnând ”floare cu petale rezistente precum pielea. Culoarea roșie simboliza pentru indigeni sângele sacrificiilor oferite Soarelui pentru reînnoirea energiilor.

A fost folosită ca plantă medicinală

În secolele XVI-XVIII, crăciunița a fost folosită pentru virtuțile sale medicinale, servind pentru ușurarea afecțiunilor respiratorii, tuse, oreion, boli de inimă și chiar rabie. Codicele florentin din secolul XVI atestă că se utiliza pentru stimularea lactației la femei, pentru care obișnuia să fie consumată crudă sau preparată. Actualmente, Mexicul ocupă locul patru la nivel mondial ca suprafață dedicată cultivării acestei plante. Generează 13.000 de locuri de muncă.

Cine a făcut-o cunoscută

Planta a devenit simbol al Crăciunului după ce a fost descoperită de botanistul Joel Roberts Poinsett, de la care îi vine și numele de poinsettia. El a descoperit-o în 1828 în timpul unei călătorii ca prim-ministru al SUA în Mexic. Poinsett a introdus planta în SUA și Europa și astfel a devenit simbol al Crăciunului, fiindcă frunzele roșii duceau cu gândul la steaua Crăciunului. În 2018, Mexicul a produs 19 milioane de Crăciunițe, iar în Europa producția a fost de 110 milioane de plante. În fiecare 8 decembrie se sărbătorește Ziua Națională a Crăciuniței în Mexic. Toată lumea cunoaște Crăciunița sau Steaua Crăciunului, dar puțină lume știe că această floare a devenit simbolul Crăciunului din secolul XIX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...