Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 1 decembrie 2023

Care e floarea națională a României? La mulți ani România, țară frumoasă ca floarea ei națională!!! La mulți ani români!!!

Care e floarea națională a României?  La mulți ani România, țară frumoasă ca floarea ei națională, bujorul!!! La mulți ani români!!!

 


Astăzi, de ziua României să vorbim despre floarea noastră națională, bujorul, floare la fel de frumosă ca țara noastră.

Care e floarea națională a României? Ei, bine, știați că noi am decretat prin lege o floare națională abia în octombrie 2022?! Să vedem care sunt și florile naționale ale altor țări

 

Am ales o floare foarte frumoasă

 

Care sunt florile naționale ale țărilor este o întrebare cu răspuns foarte interesant. În octombrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul a fost declarat Floare Naţională. Motivul: pe teritoriul României, din Banat până în Dobrogea şi din Oltenia până în Transilvania şi Moldova cresc spontan cinci specii de bujor în rezervaţii naturale protejate prin lege, flori cu un mare potenţial biologic şi ornamental. În lume există 6.500 de soiuri de bujori. Până în octombrie 2022, România era una dintre puținele țări din lume care nu avea o floare națională care să-i reprezinte pe români și care să exprime identitatea românilor.

Motivul pentru care a fost ales bujorul

La o manifestare științifică organizată în iunie 2013 de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, a fost lansată pentru prima dată public ideea ca bujorul să fie declarat în mod oficial floarea națională a României. Numărul mare de români al căror nume sau prenume e Bujor, în jur de 100.000, precum și numeroasele localități care au cuvântul bujor în compunerea numelui: Bujor, Bujor-Hodaie, Mureș; Bujoru, Hunedoara; Bujor, Dolj; Bujoreni, Vâlcea; Bujoreanca, Dâmbovița; Târgu-Bujor, Galați; Bujor, Hincești – Republica Moldova, arată atașamentul românilor față de această floare. Un sat Bujoreni a fost atestat în Ilfov la 1392, iar Bujorești de Gorj, în anul 1465.

Florile naționale ale altor țări

 

Mexic: dalia. Originară din Mexic, dalia era considerată o plantă comestibilă și medicinală. A devenit ornamentală după ce a fost adusă în Europa în secolul XVIII.

Finlanda:

Lăcrămioara a fost declarată floarea naţională a Finlandei, în 1967, cu ocazia serbării a 50 de ani de la independența țării. Lăcrămioarele înfloresc vara și sunt simbol al verii finlandeze.

Indonezia: Rafflesia. Rafflesia, cea mai mare floare din lume, este una din multele flori naționale ale Indoneziei. E o floare rară, care se găsește doar în vecinătatea la Borneo, ale cărei frunze ating 90 centimetri, în diametru. În afară de mărime, e faimoasă pentru puternicul miros de bălegar.

Africa de Sud: King Protea. Este o floare mare în formă de coroană care înflorește vara. În Africa de Sud, protea king e folosită ca veselă, textile și multe alte articole.

Danemarca: trifoiul purpuriu

Ciupercile prezente în rădăcinile trifoiului purpuriu absorb azot din aer și îl furnizează în sol. Acest lucru face ca solul fertil și trifoiul purpuriu să înflorească și să îmbogățească industria pastorală daneză.

Spania: garoafă. Spaniolii spun că garoafa s-a născut din lacrimile Fecioarei Maria vărsate când l-a văzut pe Iisus Hristos pe cruce. De aceea a fost foarte iunită de Spania catolică. Floarea simbolizează de asemenea dragostea maternă și obiceiul de a oferi garoafe de Ziua Mamei s-a răspândit în multe țări din lume.

Turcia: lalelele. Laleaua este mai cunoscută în Țările de Jos (Olanda), dar este originară din Turcia. Lalelele provin din Anatolia centrală și câteva țări vecine: Iran, Afghanistan, și Kazakhstan, care au de asemenea laleaua ca floare națională. Lalelele au fost fost aduse în Țările de Jos din Turcia în secolul XVI. Au devenit foarte populare și prețul lor a explodat, dar s-a prăbușit în 1637. Astăzi, Țările de Jos sunt cele mai mari producătoare de bulbi de lalele din lume, deținând 90% din piața mondială.

Australia: Mimoza. Mimoza face parte din familia acacia și e originară din sud-estul Australiei. Culorile mimozei sunt verzi și galbene, culorile ce simbolizează națiunea australiană, fiind prezente pe emblema naționalp și medaliile australiene.

Serbia: flori de prun. Prunul e originar din China și a devenit floarea națională a Serbiei, deoarece prunii sunt folosiți pentru a prepara băutura populară sârbă, șliboviță. Un proverb sârb spune: ”cel mai bun loc să construiești o casă este acolo unde prunii cresc cel mai bine”.

Malaysia: Hibiscus rosa-sinensis, trandafir chinezesc. Crește în diferite părți ale lumii, dar în Malaysia această floare frumoasă e numită ”bunga raya”. Guvernul a declarat-o floare națională în 1960 și au decis că petalele ei roșii simbolizeazp curajul, viața și rapida dezvoltare a poporului malaysian. Floarea apare pe bancnote și monede din această țară.

Noua Zeelandă: kōwhai. Această floare galbenă crește în păduri, pe coaste. Păsările locale, tui, bellbird, kākā, porumbelul neo-zeelandez, au beneficii de la copacii kōwhai.

Namibia: Welwitschia. Planta se găsește numai în deșertul Namib și este în pericol de dispariție, deși un singur specimen poate trăi aproape 2.000 de ani. Se numește ”stranie li neobișnuită”, fiindcă este astfel în multe feluri.

Filipine: Sampaguita Jasmine, iasomia arabă. Este floarea națională a Filipinelor din 1934. Poate înflori ăn orice moment al anului, dar, când înflorește, se deschide noaptea și durează circa o zi, producând un miros unic.

Maroc: trandafirul de Damasc. Există o mare varietate de trandafiri, între 30.000 și 100.000 de specii. Între aceștia, trandafirul de damasc este cunoscut drept ”regina trandafirilor”. A fost numit de la Damasc, capitala Siriei.

Singapore: Vanda Miss Joaquim. Orhideea Vanda Miss Joaquim a fost selectată dintre câteva orhidee drept floarea națională a Singapore. Numele său științific este  Papilionanthe Miss Joaquim și ”culorile sale vibrante, rezistența și capacitate de adaptare” sunt considerate calități ce reflectă spiritul singaporez, potrivit site-lui Parcurilor Naționale din Singapore.

Norvegia: iarba neagră. Această floare plină de vitalitate poate rezista la temperaturi sub zero grade. A devenit un simbol în inima și mintea poporului norvegian, fiindcă înflorește puternic și în natura sălbatică a Norvegiei.

https://cyrenaz.typepad.com/blog/2008/09/heather-the-national-flower-of-norway.html

Emiratele Arabe Unite: Tribulus Omanense. Floarea a fost descoperită în Oman, țară învecinată cu Emiratele Arabe Unite. A fost aleasă floare națională a Emiratelor Arabe Unite fiindcă apare în peisaje ale acestei țări, de la dunele deșertului până la zone stâncoase și margini ale oazelor.

Zimbabwe: Gloriosa. Floarea insectivoră perenă e originară din Africa și Asia tropicală. Gloriosa are bulbi ce conțin otravă. În Italia, planta toxică a fost la origine crimelor numite ”otrăviri Casalecchio” în 2021.

Madagascar: poinsettia (Crăciunița). Poinsettia este un simbol binecunoscut al Crăciunului, dar și floarea națională a Madagascarului. Un motiv este faptul că frunzele, îndoite pe jumătate au forma insulei. Originea florii este, de fapt, America Centrală.

Elveția: floarea de colț. E o floare care trăiește în condițiile vitrege din Alpii secetoși. Totuși, partea albă nu e floare, ci parte din frunză. Floarea e partea galbenă din centru.

Franța: crinul. Ludovic al VII-lea, primul rege al Franței, a adoptat crinul ca simbol al orașului Paris. Apoi floarea delicată a fost considerată un simbol al neamului regal și al prosperității.

Brazilia: laelia purpurata. Leila aparține familiei orhideelor. Are cinci petale albe cu o parte centrală lila. Simbolul Sfintei Catarina, Leila a devenit floarea națională a Braziliei din 1983, deși despăduririle și construcția de clădiri au compromis existența naturală a acesteia.

Anglia: trandafirul. Trandafirul este floarea națională a Angliei, simbol a două familii aristocratice istorice, care au luptat pentru coroană timp de 30 de ani în așa-numitul ”războiul rozelor”. Trandafirul roșu apare pe blazonul familiei Lancaster și cel alb al familiei York. Trandafirul a ajuns în Angliadin regiunea franceză Provence, de unde provenea Eleanor, soția lui Henric al III-lea.

SUA: trandafirul. Din motive istorice, trandafirul e de asemenea floarea Statelor Unite ale Americii. Este din 1986, când președintele Reagan a semnat o rezoluție. Trandafirul este de asemenea un simbol al orașului Washington DC (trandafirul numit American Beauty).

Ucraina: floarea-soarelui. Din cauza războiului care zguduie această țară, floarea-soarelui a devenit un simbol și mai puternic. Este capabilă să transceadă granițe și națiuni pentru a deveni un simbol al solidarității.

Germania: albăstrița. Centaurea cyanus, floarea albastră a porumbului, floare de albăstrea sau albăstrița, este floarea națională a Germaniei. A fost aleasă în vremea lui Napoleon, când Wilhelm I, retrăgându-se din război, a întâlnit-o pe mama sa într-un lan de grâu agitând un mic buchet de albăstrițe pentru a liniști niște copii. Impresionat de scenă, a adoptat albăstrița ca blazon al regatului său.

India: lotus. Floarea de lotus e sacră pentru hinduși și de aceea a fost aleasă ca floare națională. Numele științific al florii acvatice este Nelumbo nucifera. Înflorește mai ales în sezonul musonic, din iunie până în septembrie.

Portugalia: Lavanda. Răspândită în Portugalia, această plantă are beneficii multiple și este de asemenea floarea națională, fiindcă poate fi admirată pe câmpuri uriașe în special între mai și august.

Rusia: mușețelul. Este un sombol al puterii împotriva adversității. A fost aleasă ca floare națională datorită multiplelor sale proprietăți.

Italia: arbustul de frăguțe (Arbutus unedo) . Este unul dintre simbolurile Italiei, ca și culorile steagului italian. Motivul este faptul că amintește de culorile naționale, cu frunze verzi, flori albe și fructe roșii.

Irlanda: trifoiul. Tehnic, trifoiul nu e o floare. Trifoiul a fost un simbol important al vechilor druizi irlandezi și de atunci a rămas în cultura irlandeză.

Canada: bunchberry, sau Cornus Canadensis. Este o specie de plante cu flori din familia Cornaceae, originară din Asia de Est și America de Nord. Numele comune includ cornelul pitic canadian, bunchberry canadian, quatre-temps, crackerberry și câinele târâtor. Este floarea națională a Canadei, deși această țară e asociată cu frunza de arțar. În 2017, Maureen Hulbert, membră a Toronto chapter of Master Gardeners of Ontario, a cerut guvernului federal să aleagă o floare națională. După o pre-seșecție, a fost ales Bunchberry (Cornus Canadensis).

Ungaria: laleaua. Lalelele se cultivă în Ungaria din secolul XVI. Au fost aduse din Turcia în timpul cuceririi otomane, fiind floarea favorită a sultanului.

Croația: Irisul. Floarea naţională, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este Iris croatica. Numele croat al acestei flori este Perunika şi vine de la numele lui Perun, care în mitologia slavă era cel mai mare zeu al tunetelor şi fulgerelor. Legenda spune că Perunika creşte numai în locul în care Zeul Perun loveşte solul cu ajutorul fulgerelor.

Floarea simbol de ţară a Republicii Moldova este busuiocul.

Trandafirul este floare națională și pentru Cehia, Slovacia și Luxemburg.

Iasomia este floarea națională a Pakistanului și a Siriei.

Orhideea este floarea națională a Hong Kong-ului și a Hondurasului.

Crizantema și floarea de cireș sunt florile naționale ale Japoniei.

Piperul e floarea națională a Liberiei.

Dwarf Poinciana e floarea națională a Barbadosului și orhideea neagră a Belize.

Orhideea de Crăciun e floarea națională a Columbiei.

Cala Lily este floarea națională a Etiopiei

Floarea națională a Greciei este Talpa ursului, Bear’s Breech (Acanthus Mollis)

Ratchaphruek este floarea națională a Thailandei.

Clopoțelul mic, Linnea, este floarea națională a Suediei.

Ceibo Erythrina este floarea națională a Uruguay.

Hibiscus, specia Rose of Sharon , este floarea națională a Coreei de Sud.

Bujorul, floarea națională neoficială a Chinei

Spre deosebire de alte țări, China nu are o floare națională. Bujorul este adesea considerat a fi floarea națională neoficială a țării datorită popularității sale, fiind o plantă ornamentală originară din China. Împărăteasa Cixi din dinastia Qing a spus că bujorul era floarea națională a Chinei, construind o grădină cu bujori la Palatul de Vară. Într-un sondaj neoficial realizat de Ministerul de Comerț al Chinei în 1994, bujorul de copac a primit cele mai multe voturi ca fiind preferatul chinezilor. În China exstă un oraș al bujorilor. Luoyang găzduiește o grădină cu peste 100 de varietăți de bujori si chiar și un festival al bujorilor. Cuvantul chinezesc pentru “bujor” inseamna “cel mai frumos”. Care e floarea națională a Mexicului, țară care își serbează ziua națională la 16 septembrie, dar serbările încep pe 15 septembrie, este minunat de știut la această frumoasă sărbătoare.

Astăzi, de ziua României să ne mândrim că floarea noastră națională este bujorul, floare la fel de frumosă ca țara noastră. La mulți ani, România, la mulți ani români!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...