Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 12 noiembrie 2018

Gaura neagră care ar putea să rotească întreg spațiul


Astronomii au detectat o gaură neagră care se învârtește atât de repede încât ar putea să cauzeze rotirea spațiului însuși. Observațiile asupra unei găuri negre care este situate în sistemul binar stelar 4U 1630-47 arată că există o masă de zece ori mai mare ca Soarele și se se rotește cu 90 de procente din viteza luminii.
A fost detectată în 2016 de AstroSat din India și Observatorul Chandra X-Ray de la NASA. Este una din cele cinci găuri negre a căror rotație a fost determinată cu acuratețe. ”Măsurările științifice ale vitezei de rotație a unei găuri negre, un obiect exotic, dar cel mai simplu din Univers, sunt cel mai bine făcute”, a spus cercetătorul Sudip Bhattacharyya de la Institutul de cercetări fundamentale Tata din India. ”Este foarte important să probăm unele aspecte extreme ale Universului și fizica fundamentală (de exemplu teoria gravitației) legate de acestea”, a adăugat expertul.

Misterele găurii negre din centrul galaxiei noastre

Cel mai mare telescop a dezvăluit efectul destructiv al unei găuri negre supermasive care ocupă centru galaxiei.

În inima Căii Lactee, precum în centrul tuturor galaxiilor de astfel de mărime, există o gaură neagră supermasivă. Este vorba de un monstru de peste 2,5 milioane de mase solare numit Sagittarius A*  care atrage toată materia din jur. Din 2011, datorită Foarte Marelui Telescop (VLT) al ESO, astronomii urmăresc traiectoria unui nor gros de gaz mai mare de mai multe ori decât Terra ce tinde să fie înghiţit de gaura neagră. Norul este situat în prezent la distanţă minimală de gaura neagră şi noile observaţii ale telescopului arată că este atras exagerat de mult de câmpul gravitaţional extrem al găurii negre. Dar contrar la ceea ce credeau cercetătorii, norul de gaz nu va fi în cele din urmă înghiţit de gaura neagră. Norul de gaz care căntăreşte de trei ori masa terestră este compus în principal din hidrogen şi heliu. Fenomenul de atragere a acestuia de către gaura neagră este urmărit îndeaproape de astronomi din întreaga lume. Se spune că găurile negre sunt precum rechinii, maşini de ucis permanente. În realitate, sunt liniştite în cea mai mare parte a vieţii. Dar când o stea se aventurează prea mult, apropiindu-se de ea, frenezia sa devoratoare se declanşează”, explică Ryan Chornock, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian. Găurile negre supermasive cu o masă de un milion sau un miliard de ori mai mare decât Soarele sunt covoare în centrul majorităţii galaxiilor din Univers. Unele se pot detecta după strălucirea intensă pe care o emit în momentul în care aspiră gaze situate în vecinătatea lor. Dar dacă mediul găurilor negre e sărac în gaze, strălucirea e slabă.«Sgr A*» ( Sagittarius A), gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre (Calea Lactee), se pregăteşte să înghită un mare nor de gaze care se apropie. Viteza acestui nor s-a dublat aproape în cursul ultimilor ani, atingând deja 8 milioane de km/h. În vara anului 2013, norul se va apropia la 40 miliarde de km de “orizontul evenimentelor” de la nivelul găurii negre, limită de la care ceea ce se întâmplă rămâne inaccesibil oamenilor, nicio materie, nici lumină, neputând să scape de acolo pentru a ne dezvălui ceva. Este acolo puterea demonică?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...