Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 18 februarie 2019

De ce în Japonia trăiesc cei mai mulți centenari? Care este rețeta lor minune care face ca oamenii să trăiască sănătoși peste 100 de ani


Japonia este țara cu cei mai mulți centenari.
Metoda Hanasaki este secretul niponilor care îi face cei mai longevivi. Pare ciudat, fiindcă se știe că totodată Japonia esre o țară cu unul din cele mai mari rate de sinucideri, din cauza creșterii stresului la muncă. Cuvântul nipon karoshi desemnează morții din cauza execesului de muncă. Dar cert este că Japonia este țara cu cea mai mare speranță de viață (83,7 ani) și cu cele mai multe persoane centenare (sunt înregistrate 65.692). În regiunea Okinawa nici măcar nu se aude cuvântul sinucidere, spune argentinianul Marcos Cartagena, care a petrecut 16 ani studiind cultura niponă. El a descoperit de ce japonezii ajung în numă mare să trăiască 100 de ani. Datorită sistemului Hanasaki, care înseamnă ”floare și înflorește”, niponii trăiesc mai mult și se îmbolnăvesc atât de puțin. În insulele Okinawa se întâlnesc cel mai puțin bolile cornice, cum ar fi diabetul și cancerul. Ce spune sistemul Hanasaki despre mâncare? Ce mănâncă japonezii pentru a se menține sănătoși până la peste 100 de ani.

Hara hachi bu”, nu mânca niciodată pe saturate

Traducerea literală a conceptului ”burta la 80%”, adică să nu mâncăm până la sațietate. Japonezii spun că este important să mănânci numai până la sațietate de 80%. Cele 20% până la 100% fac cu adevărat rău organismului. Dacă mănânci doar până la 80%, ai energie, dacă mănânci mai mult, organele cheltuiesc mai mult ca să se facă digestia, ne simțim grei... Din această cauză, fiindcă mănâncă până la saț, în Occidentul european, sunt probleme cu obezitatea, diabetul, problemele hepatice, spune Cartagena.

Trebuie mâncat încet și mestecat bine

Dacă mestecați corect, stomacul muncește mai puțin. Centenarii japonezi mănâncă foarte încet. De mici, copiii japonezi sunt instruiți să mănânce bine ca să li se ofere mai mulți ani de viață. Este o idee complementară a principiului ”hara hachi bu”, fiindcă o mai bună mestecare te satură mai mult și mănânci mai puțin. În marile metropole nu se mănâncă însă cu calm. Aici a pătruns cultura occidentală și niponii de aici se îmbolnăvesc și nu mai trăiesc peste 100 de ani. Își pierd, totuși, tradițiile care sunt păstrate în celelalte zone, unde în continuare trăiesc cei mai mulți centenari de pe planetă.

Puține calorii și puțină carne

În Japonia se consumă în medie de 2.719 calorii zilnic. Aceste puține calorii care se consumă ajută la menținerea sănătății. În general, dieta japoneză se bazează pe verdețuri, fructe și cereale, care se asimilează lent, nu se transformă în grăsimi atât de repede ca alte tipuri de carbohidrați, potrivit lui Cartagena. În ceea ce privește carnea, “introducerea acestui aliment se leagă de ceea ce au trăit japonezii mult timp”. Cum se explică? În secolul VII s-a interzis carnea în Japonia și era luată numai ca medicament. Când civilizația occidentală a pătruns în această țară la jumătatea secolului XIX, împăratul Meiji a decis să mănânce carne de vacă în mod obișnuit, s-a renunțat la prohibiție și carnea a fost introdusă în dieta cotidiană a populației. Cu toate acestea, poporul japonez a continuat să creadă că a consuma carne contaminată cu sânge nu este bine și abia la jumătatea deceniului 1960 a fost popularizat consumul de carne. După creșterea consumului de carne, a crescut numărul de accidente de accidente cerebrovasculare. Însă japonezii nu au mâncat niciodată atât de multă carne ca în Occident. Pentru ei, sursele de proteine sunt: pește, alge, soia fermentată (supa de miso, tofu) și un consum scăzut de carne. Această combinație funcționează foarte bine potrivit sistemului Hanasaki.

Mâncați alimente de sezon

Preferați alimente naturale și nu vegetale din alte locuri cultivate iarna.Astfel nu se alterează naturalețea alimentelor. În zonele rurale din Okinawa, unde oamenii trăiesc peste 100 de ani și nu se îmbolnăvesc nu sunt supermarketuri. În schimb se găsesc pește, legume și fructe tradiționale, spune Cartagena. Centenarii nu mănâncă fast food. Este greșită transformarea dietei în factor de stres, numărarea caloriilor. Centenarii niponi nu sunt obsedați de diete. Japonezii mănâncă puțin din toate. Cantitățile rezonabile de hrană nu duc la obezitate. Secertul lor este însă multe legume, fructe și pește.

Obiceiuri sănătoase

Pe lângă obiceiurile alimentare, centenarii japonezi practică moderat sportul. De asemenea, dorm între șase și opt ore, trezindu-se și culcându-se la aceeași oră. Nu au vicii, se bucură în mod moderat de razele soarelui, fac băi termale numite ”onsen”.De ce în Japonia trăiesc cei mai mulți centenari? Care este rețeta lor minune care face ca oamenii să trăiască peste 100 de ani tocmai ați aflat din rândurile de mai sus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...