Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 19 februarie 2019

Suntem în pragul de prăbușire a civilizației?


Studiind moartea civilizațiilor istorice, expertul Luke Kemp a explicat pentru BBC că actuala civilizație este pe cale de a se prăbuși.
Există semne clare care arată acest lucru, semne care se înrăutățesc. Marile civilizații nu sunt ucise, ci se sinucid. La această concluzie a ajuns istoricul Arnold Toynbee autorul unui opus magnum de 12 volume intitulat ”Un studiu al istoriei”. Acesta a explorat înflorirea și decăderea a 28 de civilizații diferite. Kemp îi dă dreptate.  Civilizațiile sunt adesea responsabile pentru declinul lor. Imperiul Roman, de exemplu, a fost victima supraextinderii, a schimbărilor climatice, a degradării mediului și a unor conducători slabi. Dar a fost de asemenea îngenuncheat când a fost prădat de vizigoți în 410 și de vandali în 455. Imperiul Roman avea o suprafață de 4,4 milioane de kilometri pătrați în 390. Cinci ani mai târziu, a ajuns la 2 milioane de kilometri pătrați. În 476, întinderea sa era zero. Unele civilizații s-au prăbușit definitiv, ca în cazul celei din Insula Paștelui, altele și-au revenit și s-au schimbat, cum ar fi cea chineză.  Unele orașe care au fost epicentrul prăbușirii, ca de exemplu Roma, au renăscut, altele, cum ar fi ruinele mayașe, au rămas doar atracții turistice. 

Dar ce face ca o civilizație să se prăbușească în ritm accelerat? 

Ce putem spune despre viitorul civilizației moderne globale. Prăbușirea poate fi un fenomen normal pentru civilizații, indiferent de mărime și stadiul tehnologiei. În prezent suntem la nivelul cel mai avansat din punct de vedere tehnologic, dar nu suntem imuni la amenințările care i-au afectat pe strămoși. Sistemul economic global favorizează răspândirea crizei. Istoricii, antropologii au propus diferite explicații privind cauzele prăbușirii civilizațiilor. În primul rând este vorba de schimbările climatice, cu care ne confruntăm deja, care duc la scăderile de recolte, foamete și deșertificare. Schimbările climatice au dus la prăbușirea civilizațiilor Anasazi, Tiwanaku, Akkadiană, Maya, Imperiul Roman și multe altele. Degradarea mediului este un alt factor și în prezent are loc prin despăduriri excesive, poluarea apei, degradarea solului, pierderea biodiversității. Inegalitățile și oligarhia, centralizarea puterii în rândul liderilor provoacă probleme sociale și economice care duc violențe și prăbușirea civilizației. Pe măsură ce populația crește, lucrătorii devin mai ieftini și inegalitățile duc la turbulențe. Expertul Joseph Tainter spune că societățile se prăbușesc în cele din urmă sun povara complexității acumulate și a birocrației. Cei ”patru cavaleri ai apocalipsei” sunt războiul, dezastrele naturale, foametea și bolile. Însă, în ciuda abundenței de cărți de care dispunem astăzi, nu există o explicație clară care să răspundă la întrebarea de ce se prăbușesc civilizațiile. Dar nici nu avem argumente să-i combatem pe cei care spun că civilizația noastră e în pragul prăbușirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...