Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 23 decembrie 2019

Misterele orașului lui Moș Crăciun, Rovaniemi


Misterele orașului lui Moș Crăciun, Rovaniemi, sunt la mare preț în prag de sărbătoare sfântă. Este o destinație arctică, pe care zăpada o transformă într-o minunăție hibernală, scrie CNN.
Vizitatori din întreaga lume vin să admire frumoasele peisaje, stațiunile de schi și mai ales să se bucure de Crăciun în decembrie. Rovaniemi este capitala Laponiei finaldeze și reședința oficială a lui Moș Crăciun. Dar, în timp ce magia sfintei sărbători scaldă orașul în lumină festivă, locul este binecunoscut pentru extremul său întuneric. Nu numai în lunile iernii lungi, când soarele abia se strecoară la orizont, ci și în vremea brutală a celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada imediat următoare. Povestea orașului lui Moș Crăciun a răsărit din ruinele conflagrației și astăzi a devenit o destinație a bucuriei, reflectând spiritul extraordinar de a supraviețui la marginea civilizației, dar și o legătură foarte specială între oameni și animale.

O frumoasă poveste cu reni

Și, dat fiind că animalele sunt reni, povestea orașului este numai bună pentru Crăciun. Rovaniemi era odinioară doar un grup de sate în mijlocul Cercului Arctic, unde indigeni Sami își câștigau viața din ce puteau pentru a supraviețui în iernile deosebit de severe. Renii erau singurii lor companioni. Sami au mânat aceste vietăți prin Scandinavia și Rusia timp de sute de ani, bazându-se pe ei pentru mâncare, haine calde și transport, într-un peisaj uneori mortal. Multe din tradițiile lor au supraviețuit astăzi. ”Știm câți reni poate să gestioneze  natura și să hrănească”, spune păstorul modern de reni Sami Ruismäki. Păstorii Laponiei tratează lumea naturală cu mare respect, având grijă ca renii lor să nu strice pământul. Familia Ruismäki a îngrijit reni de generații pe câmpiile înzăpezite din jurul orașului. Dar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial goana după extragerea aurului a transformat Rovaniemi într-un oraș plin de viață. A fost de asemenea un centru de transport ce lega Europa de Rusia și Marea Barents. De aceea, când trupele germane au atacat Finlanda, au distrus cât de mult posibil din Rovaniemi. Casele de lemn, școlile și bisericile au fost arse până în temelii. Numai 10% din oraș a mai rămas în picioare.

Cine a consruit noul Rovaniemi

După încheierea războiului, lui Alvar Aalto – unul dintre cei mai faimoși arhitecți ai Finlandei – i s-a dat slujba de a proiecta un nou Rovaniemi. Inspirat de peisajul și fauna sălbatică a Filandei, acesta a luat în vizor cel mai iubit animal local. Văzut din cer, orașul modern are o formă de ren cu coarnele întinse de-a lungul parcurilor publice, în timp ce un inel de șosea marchează fața acestuia. Stadionul orașului este ochiul animalului. Frumoasele străzi din Rovaniemi permit oamenilor să supraviețuiască în această parte îndepărtată a orașului. În 1950, Rovaniemi a fost reconstruit din cenușă. A primit apoi o neașteptată vizită din partea Primei Doamne a SUA, Eleanor Roosevelt, care a venit să arate sprijin pentru refacerea orașului după război. Deși au fost anunțate doar cu o săptămână înainte, autoritățile au construit o cabană unde să poată sta și să primească vizitatori. Vizita a fost un triumf pentru Rovaniemi. Umila cabană a Eleanorei a devenit inima Satului lui Moș Crăciun, un parc tematic dotat cu tot ce poate fi imaginabil pe tema Crăciunului. Întâlnirile cu Moș Crăciun, luminile nordice, aparițiile și cursele de reni au fost asociate cu ospitalitatea Laponiei.

Moșul primește sute de mii de scrisori

Poșta lui Moș Crăciun (96930 Napapiiri, Finlanda) s-a deschis și primește sute de mii de scrisori în fiecare an. Rovaniemi a reușit imposibilul. Atrage turiști la Cercul Arctic în miezul iernii. Artista Irene Kangasniemi se numără printer localnicii care contribuie la faima internațională a Crăciunului Laponiei. Transformă coarnele de reni în bijuterii și opere de artă. De asemenea, face o tartă tradițională de Crăciun din fructe de pădure și ciuperci numită joulutorttu. Un alt preparat traditional lapon, o delicatesă populară în Finlanda, este sote-ul din carne de ren, poronkäristys. Alte alimente tradiționale apreciate de turiști sunt: somonul, turtele, vinul fiert. Misterele orașului lui Moș Crăciun, Rovaniemi, atrag nenumărați vizitatori în această perioadă a anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...