Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 21 decembrie 2019

Misterele produsulelor stupului: mierea, polenul, propolisul și lăpișorul de matcă. De ce sunt atât de necesare în această perioadă


Misterele produsulelor stupului: mierea, polenul, propolisul și lăpișorul de matcă interesează pe toată lumea pentru că sunt de mare importanță pentru imunitate. Sunt de mare ajuor în caz de răceală, oboseală mare, lipsă de tonus… albinele sunt lucrătoare neobosite pentru sănătatea noastră. Mierea, polenul, propolisul și lăpișorul de matcă au o capacitate de stimulare a apărării imunitare dovedită.
Mierea, un antiseptic natural

Mierea provine din nectarul florilor pe care albinele îl pompează. Când ajunge în stup, e compusă în principal din apă (până la 85 %) și zaharuri (15 %). Prin regurgitări successive ale albinelor lucrătoare, care o îmbogățesc cu enzime, devine concentrat la 80 % zaharuri.
Este apoi depusă în alveole cu căpăcele de ceară. Mierea e eficace, fiindcă e compusă din apă, zaharuri (în principal fructoză și glucoză), minerale (potasiu, calciu, etc, în funcție de teritoriul de recoltă) și proteine, acizi aminați, enzime, datorită cărora are efect antibacterian și cicatrizant asupra rănilor. Mai conține substanțe ce împiedică multiplicarea microbilor și imunostimulatori. De asemenea, mai conține flavonoizi și carotenoide bogate în polifenoli cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Dacă e proaspătă, recoltată de mai puțin 6 luni, conține floră specifică albinei și stupului cu bacterii binefăcătoare împotriva germenilor cutanați sau a Helicobacter pylori, care infectează stomacul. Iarna trebuie să consumăm zilnic o lingură de miere pe zi pentru imunitate. Precauții: mierea nu e recomandată copiilor cu vârsta sub 1 an din cauza riscului de botulism. În caz de diabet, după lingura de dimineață trebuie făcut efort fizic.
Propolisul, un dezinfectant natural

Propolisul provine de la rășini de arbori recoltați de albine pentru însănătoșirea stupului. Este eficace pentru că e compus din 50-55 % rășini, o proporție mare de uleiuri esențiale (7 %), între 20 -40 % ceară. Mai conține vitamine, oligoelemente, numeroase flavonoide. Propolisul este eficace împotriva bacteriilor, a ciupercilor și a virusurilor. Se recomandă propolisurile brune europene în caz de gripă, infecții epuizante, sub formă de exctarcte hidroalcoolice, pudră sau amestecat cu miere. Pentru efectele imunoreglatoare și antivirale, se recomandă a se lua conform indicațiilor fiecărui produs.

Polenul pentru reglarea florei intestinale

Când culeg nectarul, albinele iau asupra lor polen pe care îl duc în stup. Îl transformă, în timpul zborului, cu enzimele lor și germeni digestivi, de aceea polenul din stup e diferit de polenul din flori. Polenul din stup e produsul apicol cel mai bogat în proteine. Conține zaharuri, minerale (potasiu) și lactobacilli când e proaspăt și congelat imediat după recoltă. Germenii din polenul proaspăt reechilibrează flora și garantează sănătatea intestinelor. Se administrează o lingură de supă de polen proaspăt pe zi în cură de 5-6 săptămâni toamna și primăvara. Se preferă proaspăt. Cel uscat este doar o sursă bună de proteine.

Lăptișorul de matcă, un stimulant general

Este singurul produs al stupului care nu folosește materii prime vegetale. Este fabricat numai datorită secrețiilor tinerelor albine ce hrănesc largele și matca. E cel mai rar produs, un stup producând numai 300 de grame la 1 kilogram de lăptișor de matcă. E o sursă bună de vitamine B și vitamina C. Bactericid și virucid, lăptișorul de matcă fortifică organismal. Activează producerea de globule albe, cellule cheie ale imunității. Se administrează conform indicațiilor de pe produs. Atenție! E complet contraindicat în timpul chimioterapiei. Misterele produsulelor stupului: mierea, polenul, propolisul și lăpișorul de matcă sunt de mare interes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...