Misterele produsulelor stupului: mierea,
polenul, propolisul și lăpișorul de matcă interesează pe toată lumea pentru că
sunt de mare importanță pentru imunitate. Sunt de mare ajuor în caz de răceală,
oboseală mare, lipsă de tonus… albinele sunt lucrătoare neobosite pentru
sănătatea noastră. Mierea, polenul, propolisul și lăpișorul de matcă au o
capacitate de stimulare a apărării imunitare dovedită.
Mierea, un antiseptic natural
Mierea provine din nectarul florilor pe
care albinele îl pompează. Când ajunge în stup, e compusă în principal din apă
(până la 85 %) și zaharuri (15 %). Prin regurgitări successive ale albinelor
lucrătoare, care o îmbogățesc cu enzime, devine concentrat la 80 % zaharuri.
Este
apoi depusă în alveole cu căpăcele de ceară. Mierea e eficace, fiindcă e
compusă din apă, zaharuri (în principal fructoză și glucoză), minerale
(potasiu, calciu, etc, în funcție de teritoriul de recoltă) și proteine, acizi
aminați, enzime, datorită cărora are efect antibacterian și cicatrizant asupra
rănilor. Mai conține substanțe ce împiedică multiplicarea microbilor și imunostimulatori.
De asemenea, mai conține flavonoizi și carotenoide bogate în polifenoli cu
proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Dacă e proaspătă, recoltată de
mai puțin 6 luni, conține floră specifică albinei și stupului cu bacterii
binefăcătoare împotriva germenilor cutanați sau a Helicobacter pylori, care infectează stomacul. Iarna trebuie
să consumăm zilnic o lingură de miere pe zi pentru imunitate. Precauții: mierea
nu e recomandată copiilor cu vârsta sub 1 an din cauza riscului de botulism. În caz de diabet, după lingura de dimineață
trebuie făcut efort fizic.
Propolisul, un
dezinfectant natural
Propolisul provine de la
rășini de arbori recoltați de albine pentru însănătoșirea stupului. Este
eficace pentru că e compus din 50-55 % rășini, o proporție mare de uleiuri
esențiale (7 %), între 20 -40 % ceară. Mai conține vitamine, oligoelemente, numeroase
flavonoide. Propolisul este eficace împotriva bacteriilor, a ciupercilor și a
virusurilor. Se recomandă propolisurile brune europene în caz de gripă,
infecții epuizante, sub formă de exctarcte hidroalcoolice, pudră sau amestecat
cu miere. Pentru efectele imunoreglatoare și antivirale, se recomandă a se lua
conform indicațiilor fiecărui produs.
Polenul pentru reglarea florei
intestinale
Când culeg nectarul, albinele iau asupra
lor polen pe care îl duc în stup. Îl transformă, în timpul zborului, cu enzimele lor și germeni digestivi, de aceea polenul din stup e diferit de polenul
din flori. Polenul din stup e produsul apicol cel mai bogat în proteine. Conține
zaharuri, minerale (potasiu) și lactobacilli când e proaspăt și congelat imediat
după recoltă. Germenii din polenul proaspăt reechilibrează flora și garantează
sănătatea intestinelor. Se administrează o lingură de supă de polen proaspăt pe
zi în cură de 5-6 săptămâni toamna și primăvara. Se preferă proaspăt. Cel uscat este
doar o sursă bună de proteine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment