Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 17 noiembrie 2020

Un an de la primul caz de COVID-19

 

Se împlinește un an de la primul caz de COVID-19, potrivit contextotucuman.com. Î


n ziua de 17 noiembrie 2019, lumea începea un proces de schimbare radicală, rar văzut în istorie. Un nou virus a început să fac salt de la om la om și până astăzi s-au înregistrat 55 de milioane de cazuri, transformând radical viața socială care a rămas fără îmbrățișări. Este data oficială a primului caz documentat de COVID-10 în lume, care la acea vreme nu avea acest nume și era cunoscut ca o ”stranie pneumonie”. De asemenea nu se știa potențialul său de extindere. Nici că se transmitea de la persoană la persoană.

Pacientul zero avea 55 de ani


Pacientul zero, prima persoană înregistrată că a avut contact direct cu virusul Sars-CoV-2, avea 55 de ani și era din Hubei, provincia chineză care a fost epicentrul pandemiei. Asta s-a aflat în urma unor investigații făcute de ziarul ”South China Morning Post” din Hong Kong. Comisia de sănătate municipală din Wuhan, capitala provinciei Hubei, nu a informat de primul caz până în 5 ianuarie. În plus, a semnalat că a fost diagnosticat la 12 decembrie. Confuzie totală. Guvernul chinez nu a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până la 31 decembrie despre primele cazuri de pneumonie care circulau pe străzile sale și în spitale.

Unul dintre primii care a detectat virusul


Unul dintre primii care a detectat virusul a fost medicul Zhang Jixian de la Spitalul Provincial de Medicină Integrată din Hubei. La 27 decembrie a prezentat o informare autorităților sanitare care au dat alerta privitor la pacienții internați cu ”o boală virală, probabil infecțioasă”. Jixian a recomandat colegilor să folosească măști chirurgicale pentru a evita posbile contagieri în spital, încă fără a ști sigur că exista o transmitere de la persoană la persoană. O recomandare mai actuală ca niciodată după 330 de zile.

Viteza virusului în primele zile

Între timp, zilele treceau și cazurile creșteau în umbră. Același ziar din Hong Kong a informat despre viteza virusului în primele zile. La 15 decembrie, existau- teoretic- 27 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. La sfârșitul lui 2019, numărul lor era 266. În prima zi a anului 2020, 381. La 20 ianuarie, guvernul chinez a confirmat că era posibilă transmiterea de la om la om. La 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID-19. Situația epidemiologică din fiecare țară este diferită. În timp ce unele regiuni au intrat în ”noua nornmalitate”, altele au suferit explozii care generează spaimă. Există diferite vaccinuri în etapă de finalizare și speranța că pandemia se încheie crește. În prezent sunt 55.174.990 de cazuri de infectare și 1.329.875 de decese înregistrate din cauza virusului ucigaș. Se împlinește un an de la primul caz de COVID-19.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...