Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 10 octombrie 2025

Ce se întâmplă cu ficatul nostru atunci când bem cafea în mod regulat?

 Ce se întâmplă cu ficatul nostru atunci când bem cafea în mod regulat? Nici nu vă imaginați răuspunsul.

 

Ce se întâmplă cu ficatul nostru atunci când bem cafea în mod regulat? Vestea e bună!

Consumul regulat de cafea poate aduce mai multe beneficii pentru sănătatea ficatului, inclusiv reducerea riscului de ciroză, de boală hepatică grasă și de rigiditate hepatică, potrivit specialiștilor în domeniul sănătății. Cercetările au arătat în mod constant că persoanele care beau cafea sunt mai puțin predispuse să dezvolte boli ale ficatului, precum cancerul hepatic, fibroza (formarea de țesut cicatricial la nivelul ficatului), ciroza (un stadiu avansat al fibrozei, când ficatul nu mai funcționează corespunzător) și boala hepatică grasă non-alcoolică (acumularea de grăsime în ficat), conform publicației ”WebMD”.

Riscuri mai mici 

Mai exact, un studiu publicat în revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics a arătat că un consum de doar două cești de cafea pe zi reduce riscul de ciroză cu 44%, potrivit CNN. De asemenea, o echipă de specialiști în boli hepatice de la Michigan Medicine și Harvard Medical School a descoperit că persoanele care beau mai mult de trei cești de cafea pe zi prezintă o rigiditate hepatică mai redusă, chiar și atunci când sunt luați în calcul factorii de stil de viață. Aceste persoane au prezentat și riscuri mai mici asociate cu creșterea rigidității hepatice.

Încetinește bolile

Pentru persoanele care deja se confruntă cu probleme hepatice, un consum moderat de cafea — de obicei între una și trei cești pe zi — poate ajuta la încetinirea evoluției unor afecțiuni precum fibroza, ciroza, hepatitele B și C, și boala hepatică grasă non-alcoolică. Aceste beneficii se datorează celor peste 1.000 de compuși chimici prezenți în cafea, mulți dintre ei fiind încă studiați pentru efectele asupra sănătății ficatului.

Explicații

Iată cum contribuie câțiva dintre acești compuși la protejarea ficatului:
• Paraxantina, o substanță chimică produsă atunci când cafeina este metabolizată, poate încetini formarea țesutului cicatricial hepatic, contribuind astfel la combaterea cancerului hepatic, a cirozei și a hepatitei C.
• Kahweolul și cafestolul, două substanțe găsite în cafea, pot avea proprietăți anticancerigene. Deși cercetările sunt încă într-un stadiu incipient, consumul moderat de cafea neîndulcită poate completa tratamentele pentru cancerul hepatic.
• Acizii din cafea pot ajuta la combaterea virusului hepatitei B, iar unele studii sugerează că și cafeaua decofeinizată ar putea oferi beneficii similare.

Aceste efecte benefice ale cafelei se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, indiferent de metoda de preparare.

Totuși, deși cafeaua poate avea efecte protectoare asupra ficatului, ea trebuie privită ca parte a unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, limitarea consumului de alcool și activitate fizică regulată. Ce se întâmplă cu ficatul nostru atunci când bem cafea în mod regulat? Ei bine, ați văzut. E de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...