Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 20 martie 2021

Unde se nasc galaxiile

 

Rețeaua cosmică este, potrivit modelelor cosmologice, o structură filamentoasă de hidrogen unde se formează galaxiile, dar până acum nu s-a putut vedea în formă directă. O observație care indică existența unei multitudini de galaxii pitice necuoscute.


Un studiu publicat de Astronomy & Astrophysics  detaliază localizarea luminii sensibile emise de gazul care compune filamentele, în universul primitiv, între o mie și două mii de milioane de ani după Big Bang, o perioadă cheie pentru a înțelege cum s-au format galaxiile. O echipă internațională a dedicat peste 140 de ore de activitate cu telescopul VLT al Observatorului Europeano Austral (ESO), în Chile, și instrumentul MUSE, peste un an, pentru interpretarea datelor.

Structura în care s-au format galaxiile

 

Structura filamentoasă de gaz de hydrogen în care se formează galaxiile, cunoscută sub numele de rețea cosmică, este una din principalele predicții ale modelului de Big Bang și formarea galaxiilor. Până acum tot ce se știa despre rețea se limita la câteva regiuni specifice, mai ales în direcția cuasarilor, a căror puternică radiație acționează precum farurile de mașină, evidențiind nori de gaz de-a lungul liniei de observație, explică Centrul Național pentru Investigații Științifice (CNRS) din Franța, care a participat la studii. Totuși, aceste regiuni sunt puțin reprezentative în toată rețeaua de filamente în care se nasc majoritatea galaxiilor, inclusiv a noastră.

Sistemele cele mai puternice din lume

Acum, cercetătorii au reușit să vadă lumina emisă de gazul ce compune filamentele, pentru care au observat o regiune unică a cerului cu telescopul de mare rază (VLT) și exploratorul spectroscopic multiunitate (MUSE), care au format împreună sistemele cele mai puternice din lume. Regiunea selecționată pentru observații face parte din Câmpul Ultraprofund al lui Hubble care era, până acum, imaginea cea mai profundă a cosmosului vreodată obținută. Totuși, telescopul spatial Hubble a fost depășit cu deja 40% de galaxii descoperite de MUSE. Echipa a descoperit, prin intermediul simulărilor, că lumina gazului povenea de la o populație până acum invizibilă de mii de milioane de galaxii pitice care dau naștere la o mare cantitate de stele. Deși aceste galaxii sunt destul de sensibile pentru a fi detectate individual cu instrumentele actuale, existența sa – potrivit CNRS – va avea importante consecințe pentru modelele de formare a galaxiilor cu implicații pe care oamenii de știință abia încep să le exploreze. Rețeaua cosmică este, potrivit modelelor cosmologice, o structură filamentoasă de hidrogen unde se formează galaxiile, dar până acum nu s-a putut vedea în formă directă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...