Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 22 februarie 2024

Cine este Arina Avram?

Cine este Arina Avram vă vom spune astăzi. Nu ratați cel mai recent roman al său, ”A fost oare sau n-a fost„. 


Cine este Arina Avram vă vom spune astăzi.

Nu ratați cel mai recent roman al său, ”A fost oare sau n-a fost„. Romancieră, poetă, enciclopedistă, jurnalistă, Arina Avram s-a născut într-o zi de 4 iunie. Nu i-a plăcut niciodată să se laude, să iasă în față cu orice preț, convinsă că în tăcerea ei oamenii pot găsi cele mai frumoase răspunsuri. Cărțile pe care le-a scris cu sufletul o definesc, cei care vor să o cunoască vor putea să-i descopere secretele în umbra fiecărui cuvânt. A văzut pentru prima oară lumina zilei în Târgu Jiu, într-o duminică de vară care i-a șoptit în sufletul mamei sale că într-o zi va străluci. Poate nu întâmplător i-a ales numele Arina, de la personajul principal din romanul ”Diminețile și nopțile unui student întârziat”, de Gib Mihescu, Arina Velovan. Un presentiment, o chemare tainică, un mister, sau poate toate la un loc au determinat-o pe mama ei, profesoară de limba română, să-i aleagă acest nume.

Începuturi la scris

Micuța Arina nu era atrasă de jucării, întotdeuna prefera cărțile cu poze. Râvnitoare să cunoască lumea literelor cât mai curând posibil, a învățat să scrie de la 5 ani, ajutată de bunicul ei, învățător. De la această vârstă a început să scrie basme proprii, având ca unică dorință să publice cărți într-o zi. În primele clase școlare, compunea versuri și, în clasa a V-a, a început să scrie primul roman. La încheierea clasei a VIII-a a încercat chiar să participe la un concurs de dramaturgie cu o piesă de teatru. Desigur, erau începuturi stângace, dar pasiunea pentru scris nu a părăsit-o niciodată, deși la acea vreme nu se întrezărea nici măcar o luminiță la capătul tunelului spre un drum la care visa parcă de dinainte de a se naște. Tatăl ei, de profesie inginer, nu a știut decât să o descurajeze mereu, deși era un mare iubitor al cărților și le achiziționa cu ardoare. Era născut într-o zi de 15 ianuarie, la fel ca poetul nostru nepereche, Mihai Eminescu, coincidență care a hrănit iluziile fiicei că avea să reușească până la urmă în literatură!  

S-a născut cu dorul de scris

Arina a crescut în vecinătatea unei vaste biblioteci, mereu cea mai importantă din casă. Citea masiv cărți pentru oameni mari, încă de la clasele primare, spre dezamăgirea părinților care nu doreau pentru ea decât un viitor confortabil de ingineră. Era vremea comunismului, a câștigurilor modeste pentru cei care alegeau studii umaniste, era vremea când scrisul era supus strict cenzurii și conformismului, era vremea compromisului care nu avea cum să aducă satisfacții unui scriitor veritabil.  Arina nu a vrut să înțeleagă nimic! S-a născut cu dorul de a scrie înainte de a respira! A continuat să facă versuri, a continuat să trudească la romanul vieții, pe care l-a finalizat abia în 2018 și care a văzut lumina tiparului în 2020. Scria în ascuns, scria fără speranță, realitatea îi spunea că nu va vedea vreodată roadele trudei, dar ceva indefinit din propriul suflet o îndemna să nu se oprească, fiindcă într-o zi își va vedea numele tipărit. 

De ce meseria de scriitor

Nu a încetat să creadă în steaua ei, nu a încetat să credă că imposibilul nu există atunci când există voință de la Dumnezeu, a refuzat să se supună abandonului, ”fiindcă și atunci când nu mai e nicio șansă, tot mai e una”, după cum ea însăși a scris în romanul ”Dincolo de timp, dincolo de cuprins”. Întotdeauna zorii se arată, după o noapte oricât de lungă și grea, fiindcă Dumnezeu are ultimul cuvânt! Și, într-adevăr, dictatura a luat sfârșit, când nimeni nu mai credea și nu mai spera, iar Arina a trebuit să ia viața de la capăt pentru a păși pe drumul spre glorie care este întotdeauna presărat cu spini. Dar, pentru că știa că nu există o meserie propriu-zisă de scriitor, că nu poți trăi din scris, mai ales la început de carieră, și-a amintit că mai toți scriitorii (de la Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Cargiale... la Ernest Hemingway, reporter de război, Antoine de Saint-Exupéry, Charles Dickens, Mark Twain, Bram Stoker, Margaret Mitchell, Gabriel Garcia Marquez și atât de mulți alții) au fost ziariști. Arina a obținut licența de jurnalist la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București în 1997. 

Neagu Djuvara, laureat al Academiei Franceze

A lucrat la mai multe ziare, între care se numără ”România liberă” (unde a făcut practică în timpul studenției), ”Evenimentul zilei”, ”Cotidianul” și ”Adevărul”, a colaborat la Radio Cultural. Debutul literar a avut loc în iulie 1996, când a lansat romanul ”A alerga după o stea”, la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov. A publicat, anul următor, volumul de poezii ”Ochii timpului” și apoi cartea pentru copii ”Poveste de nea”, care s-a epuizat în timp record. De altfel, această carte a deschis seria de succese pe care le-a obținut cu enciclopediile sale. ”Femei celebre. Mică enciclopedie” și ”Femei celebre din România”, prefațate de eruditul diplomat, filosof, istoric, jurnalist și romancier Neagu Djuvara, laureat al Academiei Franceze, s-au bucurat de mare cerere în rândul publicului. Cartea ”Femei celebre. Mică enciclopedie” a fost votată între cele mai bune 25 de titluri publicate de editura All. Acest volum, care a ajuns și la cea mai mare bibliotecă din lume, Biblioteca Congresului din SUA, se mai găsește doar în variantă ebook pe site-uri faimoase, ca de exemplu Barnes & Noble. 

Preferă să scrie proză

Enciclopedia ”Mari minuni, mari mistere”, care de asemenea nu mai poate fi cumpărată decât sub formă electronică, se află la vânzare în Japonia și India. Un succes deosebit a avut și cartea ”Enciclopedia înțelepciunii”, devenită reper pentru multe studii, manuale și alte cărți, ca și celelalte enciclopedii ale autoarei. Volumul de poezii ”Why I'm Yours, even though I'm Not Yours”, publicat numai în limba engleză, a fost remarcat în SUA, în recenzia ei, Catherine Beeman ținând să sublinieze preferința sa pentru poeziile despre natură, dar și pentru un poem dedicat României. Arina Avram a tradus și două cărți, romanele ”Profesorul”, din limba engleză și ”A Severa”, din limba portugheză. Arina preferă însă să scrie proză. A publicat  volumul de nuvele ”Povestiri șocante, povestiri adevărate” și romanele ”Ispita”, ”Coincidența ca număr de aur”, ”Dincolo de timp, dincolo de cuprins”. 

Cea mai mare reușită

Cartea ”Dincolo de timp, dincolo de cuprins” se găsește în biblioteci prestigioase, cum ar fi Biblioteca Națională a Israelului, Biblioteca Universității Harvard din SUA, Biblioteca Universității Stanford din SUA. Arina Avram spune însă că cea mai mare reușită a sa este publicarea romanului ”A fost oare sau nu a fost” la ePublishers, fiind convinsă că este editura care îi va aduce adevărata consacrare. Cine este Arina Avram ați putut astăzi să aflați cu adevărat. Nu ratați cel mai recent roman al său, ”A fost oare sau n-a fost. 

CĂRȚI PUBLICATE, ARINA AVRAM

1. A fost oare sau nu a fost, roman, Editura ePublishers, București, ISBN 978-606 049-629-8, 2024

2. Más allá del tiempo, más allá del contenido, roman în limba spaniolă,

Ebook pe platforma Amazon, ASIN B0B6D7PQYK, carte tipărită în

Las Vegas, SUA, 2022

3. Why I'm Yours, even though I'm Not Yours, carte de poezii în limba engleză,                       

Ebook pe platforma Amazon, ISBN 979-8433373860, carte tipărită în

Coppell, Texas, SUA, 2022

4. Răspunsuri la cele mai importante întrebări pe care ni le punem, carte      

sub formă de clipuri video pe YouTube sub titlul Youtubeenciclopedie, 2022

5. Spârnel și mama clonă, povestire, pe platforma YouTube, 2021

6. Dincolo de timp, dincolo de cuprins, roman, Editura Hasefer, București,                                                                                                     

ISBN 973-630-458-3,   2020

7. ”Coincidența ca număr de aur”, roman, Editura Allfa, București,                

ISBN EPUB 978-973-724-821-3, ISBN PDF 978-973-724-820-6, 2014

8. Enciclopedia înțelelpciunii. Enciclopedie, Editura All Educational,             

București, ISBN 978-973-684-745-5, 2010

9. Mari minuni, mari mistere. Enciclopedie, Editura Allfa, București,                         

ISBN 978-973-724-249-5, 2009  

10. Ispita. roman, Editura Paralela 45, Pitești, ISBN 973-697-634-3, 2006                  

11. Femei celebre din România - Mică enciclopedie vol. II., edița a doua 2005                                 

Enciclopedie, Editura Allfa, București, ISBN 973-7240-40-5, 2001                      

12. Femei celebre. Mică enciclopedie. O sută de femei pentru eternitate.                         

Enciclopedie, Editura Allfa, București, ISBN 973-9477-96-8, 6 ediții publicate între 2001 și 2007

13. Marile orașe ale lumii. Enciclopedie, Editura Tritonic,  București,                           ISBN 973-8497-93-0, 2004  

14. Arta de a reuși în viață Să învățăm înțelepciunea din proverbe.                                         

Enciclopedie, Editura Eforie, Bukarest; A doua ediție:                                 

Editura Tritonic, București, ISBN 973-8051-64-9, 2002, 2004

15. Povestiri șocante, povestiri adevărate - Nuvele, Editura Cronicar, București,                  

ISBN 973-86633-5-0, 2003

16. Poveste de nea. Carte pentru copii, Editura Ion Creangă, 1999

17. Ochii timpului. Volum de poezii, Editura Cardinal                                            

ISBN: 973-97826-1-2, 1997                                              

18. A alerga după o stea. roman, Editura Cardinal ISBN 973-97826-0- 4, 1996                                                                                                             

 


(Odette Popescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...